Külföld

2009.10.01. 07:50

Erőszakba torkollott az indiánok tüntetése Ecuadorban

Quito - Erőszakba torkollott bennszülött indiánok egy tüntetése Ecuador délkeleti részében helyi idő szerint szerdán; a zavargásokban egy tüntető meghalt, több tucatnyian megsebesültek.

nincs nev

Az összecsapásokban 40 rendőr és kilenc indián szerzett sérülést - közölték a hatóságok. 
   
Botokkal, kövekkel felfegyverkezett indiánok három napja tiltakoznak az utcákon Morona Santiago tartományban a kormány tervezett vízügyi törvénye ellen, amely a demonstrálók félelme szerint magánkézbe adná az ország vízkészletét. Rafael Correa ecuadori elnök, aki ezt a vádat elutasítja, a bennszülötteket tette felelőssé a vérontásért, és ismételten párbeszédre szólította fel a tiltakozókat. "Erőszakos csoportok lőfegyverekkel várták a rendőröket" - állította Correa sajtótájékoztatóján.
   
Humberto Cholango, az ecuadori indiánok szövetségének (CONAIE) elnöke viszont Correát hibáztatta az erőszak fellángolása miatt és "állandó mozgósítást" hirdetett a kormány ellen. A CONAIE felhívására a demonstrálók égő gumiabroncsokkal, farönkökkel és kövekkel több utat lezártak. A szervezet szerint az összecsapásokban két indián halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!