Külföld

2008.12.14. 12:47

Ellenzékbe vonul az RMDSZ?

<b>Bukarest</b> - Ellenzékbe vonul a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amennyiben a Demokrata-Liberális Párt (PDL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem változtat szombat este tett ajánlatán.

nincs nev

A parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot szerzett két politikai erő szombati egyezsége értelmében az RMDSZ-nek nem biztosítanak döntéshozói tisztségeket, a szövetség államtitkári szinten lehet jelen a koalícióban – közli a Hírszerző. 

Emil Boc a PDL elnöke a többórás tárgyalás után elmondta, mivel a Mircea Geoana vezette PSD továbbra is ellenzi az RMDSZ kormányzati részvételét, a demokrata-liberálisok fel kívánják ajánlani a szövetségnek, hogy államtitkári szinten képviseltessék magukat az új kormánystruktúrában. A tárgyalásokat követően Markó Béla, az RMDSZ elnöke és Kelemen Hunor ügyvezető elnök egyaránt elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szövetség csak államtitkári posztokat kapjon az új kormányban – olvasható a Hírszerzőn. 

Úgy vélik, az államtitkárok csupán végrehajtó szerepet töltenek be egy kabinetben, a döntési jogkör pedig a miniszterekre hárul. Markó Béla úgy nyilatkozott, ha az RMDSZ nem léphet egyenlő partnerként a koalícióba, akkor felvállalja az ellenzéki szerepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!