Külföld

2014.09.04. 14:41

Elítéltek 55, köztük három magyar Greenpeace-aktivistát Franciaországban

Párizs - Két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a kelet-franciaországi Colmar büntetőbírósága azt a mintegy húsz országból származó 55, köztük három magyar Greenpeace-aktivistát, akik márciusban behatoltak Franciaország legrégebbi atomerőművébe, a fessenheimibe.

A nemzetközi környezetvédő szervezet tagjait birtokháborítással és csoportosan elkövetett garázdasággal vádolták. A bíróság az első vádpontban bűnösnek találta a gyanúsítottakat, de a garázdaság bűntette alól felmentette őket.

A tárgyaláson, amelyen csak a két francia és egy 73 éves német gyanúsított jelent meg, Bernard Lebeau ügyész három és négy hónap közötti felfüggesztett börtönbüntetést kért rájuk.

"A nukleáris energiáról folytatott vita teljesen legitimnek tűnik számomra, de állampolgárként és ügyészként a Greenpeace-akcióit nem tudom támogatni, amikor illegálisak" - fogalmazott a vádhatóság képviselője.

Az 55 gyanúsítottból hatot (négy török, egy ausztrál és egy izraeli állampolgárt), akik nem a schengeni övezetben lévő országokból származnak, korábban kitiltottak Franciaországból. A többi külföldi vádlott, köztük húsz német, hét olasz, három osztrák és három magyar a velük való szolidaritásból nem jelent meg a bíróságon - jelezte az ügyvédjük, Alexandre Faro.

A per kezdete előtt néhány elzászi környezetvédő a bíróság előtt tüntetett "A Greenpeace-aktivisták korunk hősei" feliratot emelve a magasba.

"Bizonyos törvényeknek nem kellene létezniük. Például annak, amelyik megtiltja a behatolást egy erőműbe azért, hogy riasszuk honfitársainkat. Időnként muszáj olyat tenni, amit én csinálok. Legitim, még akkor is ha illegális" - mondta a bíróság előtt az egyik francia aktivista, a Rouenban élő 41 éves Eddy Varin.

"Nem szívesen tettük ezt. Sajnos a média számára is érdekes eseményeket kell szervezni annak érdekében, hogy felhívjuk az emberek figyelmét. Csak így tudunk nyomást gyakorolni a politikusokra" - fogalmazott a másik francia vádlott, a 43 éves Jean-Michel Vourgere párizsi informatikus.

A Greenpeace-aktivisták március 18-án reggel 6 óra előtt kamionnal érkeztek az elzászi létesítményhez, és létrák segítségével másztak át a területet körülvevő kerítésen. Többségüket azonnal őrizetbe vették, néhányan viszont Stop risking Europe (Elég Európa veszélyeztetéséből) feliratot feszítettek ki az egyik reaktor kupolájára. Őket helikopteren közelítette meg a rendőrség. Délután, az akció végén, mind az 55 résztvevőt előállították.

A nukleáris létesítmény a belügyminisztérium szerint egy pillanatig sem volt veszélyben, és a hatóságok azonnal észlelték, hogy környezetvédők médiaakciójáról van szó, amelyre megfelelő választ adtak azzal, hogy a maximális biztonsági intézkedések mellett előállították a behatolókat.

Az akkori francia baloldali kormányba két minisztert is delegáló Zöldek közleményben gratuláltak a Greenpeace-nek az akcióhoz, amely "rávilágított a nukleáris létesítmények biztonsága hiányosságaira".

A Greenpeace, amely nem először hatolt be valamely francia atomerőmű területére, az akcióval arra a veszélyre akarta felhívni a figyelmet, amelyet szerintük Európa öregedőben lévő atomerőművei jelentenek. A szervezet azt kéri, hogy Franciaország és Németország a megújuló energiákra való átállást részesítse előnyben.

A fessenheimit azért választotta a környezetvédő szervezet, mert az a legrégebben üzemelő, áramtermelő atomerőmű Franciaországban. A 900 megawatt teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Három évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság (ASN) számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel. Francois Hollande államfő azóta ígéretet tett arra, hogy Franciaország 2016-ig végleg bezárja a fessenheimi létesítményt, a környezetvédők viszont az azonnali bezárást sürgetik.

Franciaország egyébként élen jár a nukleáris energia felhasználásában: az elektromos áram 75 százalékát az országban található 19 atomerőműben 58 atomreaktor termeli meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!