Külföld

2015.12.29. 15:32

Elfogták az Iszlám Állam egyik pénzügyi vezetőjét

Elfogták az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet iraki pénzügyekért felelős vezetőjét Ramádiban, írta az iraki hadsereg közleményére hivatkozva az MTI.

A szélsőséges vezetőt, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, a város polgárai ismerték fel, és a hollétéről szóló értesüléseket átadták az iraki katonáknak. A közlemény kitért arra is, hogy a terrorista a helyi lakosság közt elvegyülve próbált kijutni Ramádiból a várost elhagyókkal együtt. Az iraki hadsereg adatai szerint Ramádi felszabadítását követően a városközpontból több mint 300 embert mentettek ki. Ezek az emberek a kormányzati komplexumért zajló harc alatt a környező lakónegyedekben bújtak meg. Az iraki kormányerők hétfőn jelentették be, hogy "teljesen felszabadították" Ramádit, a nyugat-iraki Anbár tartomány székhelyét az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellenőrzése alól, azonban a hadsereg illetékesei szerint a dzsihadisták a város kisebb elszigetelt pontjain még kitartanak. Haider al-Abádi iraki kormányfő a nap folyamán a visszafoglalt városba látogatott - jelentette az iraki állami televízió. A miniszterelnök egy vezető katonai tisztségviselő társaságában helikopteren érkezett a Ramádi déli részén lévő Anbár egyetemi épületegyüttes területére, ahol a város visszafoglalását vezető katonai parancsnokokkal készül találkozni. Abádi később Twitter-bejegyzésében maga is megerősítette ramádi látogatását. A Bagdadtól nyugatra található iraki tartományi főváros májusban került az IÁ szélsőségeseinek kezére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!