Külföld

2014.12.25. 09:09

Elfogadták a 2015-ös szerb büdzsét

Elfogadták a 2015-ös szerb költségvetést csütörtök hajnalban Belgrádban. A jövő évi büdzsé 191,4 milliárd dináros (493,8 milliárd forintos) hiánnyal számol, ami a bruttó hazai termék mintegy 4 százaléka.

Markovics Annamária/MTI

A költségvetést - húszórás vita után - a 250 fős törvényhozás 160 képviselője támogatta, öten ellenezték.

A költségvetést már a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött egymilliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás figyelembe vételével alakították ki, a büdzsé 924,4 milliárd dinár (2384,95 milliárd forint) bevétellel és 1115,7 milliárd dinár (2878,5 milliárd forint) kiadással számol.

Kialakításánál 2015-re 21,5 százalékos munkanélküliséget, 2,5-5,5 százalékos inflációt és a GDP fél százalékos csökkenését prognosztizálta a kormány.

A költségvetés tervezetének ismertetésekor Dusan Vujovic pénzügyminiszter elmondta: a következő évi büdzsével új pénzügyi irányvonal kezdődik, ennek köszönhetően pedig az ország nagyobb eséllyel lábalhat ki a válságból. Hozzátette: a kulcsfontosságú adóbevételek mérlege pozitív, a jobb adófizetést pedig a jövőben elsősorban az adóhivatal energikusabb munkájával kívánják biztosítani, nem módosítják az adókulcsokat.

A kormány 700 millió eurót szeretne megtakarítani jövőre. Ennek legnagyobb részét - mintegy 400 millió eurót - a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak csökkentésétől várják. A szerb kormány november elsejétől már csökkentette a közszférában dolgozók fizetését. Vujovic szerint várhatóan három évig ezen a szinten maradnak a bérek és a nyugdíjak. Ennyi időre lehet szükség ahhoz, hogy "megfordítsuk a hajót" - mondta.

Az állami kiadások mérséklése érdekében a közszférában dolgozók számát is csökkentik jövőre, a költségvetés szerint 5 százalékkal. A szerb pénzügyi tanács becslése szerint viszont várhatóan mintegy 27 ezer dolgozótól válhatnak meg a jövőre. A kormány korábban azt közölte: főként nyugdíjazásra, nem az elbocsátásokra alapozzák a munkaerő-csökkentést.

Jövőre megvonják a támogatásokat a veszteséges állami vállalatoktól is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!