Külföld

2014.09.05. 16:11

Életbe lépett a tűzszünet Délkelet-Ukrajnában

Minszk/Donyeck - A szembenálló felek közlése szerint életbe lépett a tűzszünet péntek délután Délkelet-Ukrajnában a szakadárok és az ország kormányának haderői között.

A tűzszünet életbe lépését megerősítette Ukrajna Nemzetbiztonsági Tanácsa és a Donyecki Népköztársaság katonai parancsnoka is.

A tűzszünet helyi idő szerint 18 órakor - magyar idő szerint 17 órakor - kezdődött. Az erről szóló megállapodás Minszkben jött létre, aláírói Ukrajna, Oroszország, a felkelők és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselői.

"Az emberélet a legnagyobb érték. Minden lehetségest és lehetetlent meg kell tennünk, hogy véget érjen a vérontás és az emberek szenvedése" - mondta Petro Porosenko ukrán elnök, miután bejelentette, hogy parancsot adott az ukrán fegyveres erőknek a fegyvernyugvásra este hattól kezdődően.

"A tűzszünet révén lehetővé válik, hogy nem csupán a polgári lakosság életét védhessük meg, hanem azokét az emberekét is, akik fegyvert ragadtak szülőföldjük és eszméik védelmében" - mondta Olekszandr Zaharcsenko, a felkelők által önhatalmúlag kikiáltott

Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke.

"A tűzszünet nem jelenti azt, hogy felhagytunk volna elszakadási politikánkkal" - jegyezte meg ugyanakkor a Luhanszki Népköztársaság vezetője, Igor Plotnickij.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!