Külföld

2009.05.06. 13:57

Egyre több brit nő fogyaszt irdatlan mennyiségű alkoholt

London - Egyre több brit nő vedel mértéktelenül, a gyerekek és fiatalok között ugyan kevesebben fogyasztanak alkoholt, ám akik isznak, azok sokat - derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményeit szerdán hozták nyilvánosságra a szigetországban.

Dunaújvárosi Hírlap

"Bármilyen meglepő, de a fiatalok kevesebb alkoholt fogyasztanak, mint korábban, ugyanakkor a középkorúak és idősebbek többet" - hangsúlyozta a vizsgálatot irányító Lesley Smith, az Oxford Brookes Univesity (OBU) kutatója.
    
A mostani vizsgálat az elmúlt 20-30 év alkoholfogyasztási tendenciáit vizsgálta.
    
A felmérés szerint a korábbinál több a "keményen" ivó a középkorúak és az idősek csoportjában, különösen a tehetősebbek körében. Ugyanakkor a 16-24 évesek korosztályában csökkent az alkoholfogyasztás.
    
1998 és 2006 között csaknem megkétszereződött a "vedelő" nők száma, akiknek aránya jelenleg eléri a 15 százalékot a gyengébb nem képviselői között.
    
A brit kormány több felvilágosító kampányt is indított, hogy felhívja a lakosság figyelmét a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeire. A szigetország felnőtt lakosságának 37 százaléka rendszeresen túllépi az orvosok szerint megengedhető mennyiséget. A kormány számításai szerint az alkoholfogyasztással kapcsolatos sérülések és betegségek éves szinten 2,7 milliárd fontba (868 milliárd forintba) kerülnek az állami egészségügynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!