Külföld

2012.03.07. 09:11

Egymillió dollárt ajánlott fel az FBI az eltűnt volt ügynökért

Egymillió dolláros jutalmat ajánlott fel kedden az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) annak, aki információkkal szolgál Iránban öt éve eltűnt egykori ügynökének hollétéről.

MTI/AP/AFP/Reuters

Robert Levinsonnak öt évvel ezelőtt, 2007. március 9-én veszett nyoma a Perzsa-öbölben található Kis szigetén, és Robert Mueller FBI-igazgató ebből az alkalomból tartott keddi sajtótájékoztatóján tett felajánlást a nyomravezetőnek.

Amikor Robert Levinson eltűnt, már öt éve nem dolgozott a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI), s magánnyomozóként utazott a csempészparadicsomnak tartott Kis szigetére, hogy információkat szerezzen a térségben működő cigarettahamisító hálózatról. Iráni hivatalos személyek korábban többször úgy nyilatkoztak, hogy nincs tudomásuk az eltűnt amerikai hollétéről.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter felszólította "Irán kormányát, hogy erősítse meg ígéretét, miszerint segít Levinson biztonságos visszatérésében". E dosszié "továbbra is elsődleges fontosságú az Egyesült Államok számára" - tette hozzá közleményében, megköszönve "a nemzetközi partnereknek a vizsgálathoz nyújtott segítségét".

Tavaly decemberben napvilágot látott egy videofelvétel, amelyen a lesoványodott Levinson segítséget kér, mert "a cukorbajra szedett gyógyszere nagyon fogytán van".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!