Külföld

2013.05.19. 12:52

Egyházi nyitást sürgetett Ferenc pápa

A mai ember és egyház életének megváltoztatását sürgette vasárnap Ferenc pápa a hívőkkel teli római Szent Péter téren bemutatott pünkösdi szentmisén.

Bátor fordulatot, a mai ember bátor szemléletváltását és az egyház "nyitását" szorgalmazta homíliájában Ferenc pápa a több száz bíborossal, püspökkel és pappal koncelebrált szertartáson.

A pápa az önmagába bezárkózó egyházat veszélyesnek nevezte, hangsúlyozva, hogy ha az egyház elveszíti befogadó képességét, a hívők párhuzamos utakat keresnek.

"Félünk az újdonságtól, akkor érezzük magunkat biztonságban, ha mindent ellenőrzés alatt tartunk , Istent is csak egy bizonyos pontig követjük, itt is félünk új utakat követni, félünk kilépni korlátolt, bezárt, egoista világunkból" - fogalmazott a pápa az emberre és az egyházra is utalva.

A katolikus egyházfő ugyanakkor hozzátette, kizárólag az "egyház vezet Krisztushoz". A pünkösdi szentmisén résztvevő egyházi mozgalmakat, katolikus csoportokat arra szólította fel, hogy püspökeik útmutatását kövessék. Hangsúlyozta, hogy az újdonság nemcsak az unalom elűzésére szolgál, ahogyan a mai ember gondolja, és az egyház egysége sem egyformaságot, a különbségek felszámolását, hanem összhangot jelent.

A Szentlélek ünnepén az egyházfő egy vitorláshoz hasonlította az emberi lelket, amelynek vásznát a Szentlélek fújja teli széllel.

A szentszéki sajtóközpont szerint több mint 200 ezren vettek részt a misén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!