Külföld

2014.09.05. 12:09

Ebola - Az EU további 140 millió eurót ajánlott fel

Újabb 140 millió euró értékű intézkedéscsomagot állított össze az Európai Unió azoknak a nyugat-afrikai országoknak, amelyek az Ebola-járvány ellen küzdenek - tudatta pénteken az Európai Bizottság.

A pénzből 38 millió eurót közvetlenül Guinea, Sierra Leone, Libéria és Nigéria egészségügyi rendszerének korszerűsítésére, a járvány ellen küzdő egészségügyi alkalmazottak támogatására fordít az Európai Unió. Ötmillió euróval a vírus kimutatását és a kór ellen küzdők képzését lehetővé tévő mobillaborok létesítését támogatja az unió. Az összeg legnagyobb részét, 97,5 millió eurót Libéria és Sierra Leone költségvetési támogatásként kapja annak érdekében, hogy a kormány javítani tudjon a közszolgáltatások színvonalán és növelje kapacitásait az egészségügyi területen felül.

Az Európai Unió szerint a járvány súlyossága többek között annak tudható be, hogy az adott országok egészségügyi ellátó rendszerei nem képesek megbirkózni a helyzettel, a betegség terjedését megfelelő felszereléssel és intézkedésekkel kordában lehetne tartani. "Bármilyen intézkedés, amely az érintett országok elszigetelésére irányulna, csak tetézné a bajt" - írja közleményében az Európai Bizottság.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra, Libériára, a Kongói Demokratikus Köztársaságra és Szenegálra is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben közzétett információi szerint a betegség idén már 1500 halálos áldozatot követelt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!