Külföld

2015.01.26. 18:08

Drónt találtak a Fehér Háznál

Washington - Egy kisméretű drónt találtak a washingtoni Fehér Ház komplexum területén - közölte hétfőn az amerikai elnöki hivatal.

Pogár Demeter/MTI

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta, hogy a szerkezet nem jelentett veszélyt. Az elnök biztonságáért felelős szolgálat, a Secret Service tájékoztatása szerint az alacsonyan szálló, mintegy 60 centiméter átmérőjű kvadkoptert hajnali 3 óra 8 perckor észlelte egy egyenruhás őr, mielőtt az a Fehér Háztól délkeletre lezuhant.

Nicole Mainor, a szolgálat szóvivője közleményben tudatta: nyomozás indult annak megállapítására, hogy honnan származik a kereskedelmi forgalomban kapható drón, valamint ki és milyen szándékkal kormányozta azt az elnöki rezidencia kertjébe.

Barack Obama elnök és a first lady jelenleg Indiában tartózkodik. Egyelőre nem világos, hogy az elnöki házaspár két lánya, Sasha és Malia, valamint nagyanyjuk, Marian Robinson a Fehér Házban volt-e, amikor a drónt hétfőre virradóra megtalálták.

Pirkadat előtt rendőrségi és tűzoltóautók vették körül a Fehér Házat. A zárlatot hajnali 5-kor oldották fel, és akkor kezdték el beengedni a komplexumban dolgozókat.

Az elmúlt hónapokban több incidens is megkérdőjelezte a Secret Service hatékonyságát. Ezek közül a legkínosabb az volt, hogy egy veterán katona, Omar Gonzalez szeptember 19-én bicskával a zsebében képes volt bejutni a Fehér Házba. Októberben lemondásra kényszerült Julia Pierson, a szolgálat első női igazgatója, január közepén pedig a Secret Service négy másik vezetőjének lefokozását is bejelentették.

A belbiztonsági minisztérium december 18-án közzétett jelentése megállapította, hogy a Sercet Service-nél alacsony szintű a szakmai morál, és a szolgálatnál határozott vezetésre van szükség. A dokumentum értelmében ea Fehér Ház kerítését a lehető leggyorsabban magasabbra kell cserélni.

Washington és környékének légterében biztonsági okokból tilos drónokat vagy repülőgépmodelleket röptetni. A szövetségi jogszabály megsértői pénzbírsággal és egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, a repülő szerkezeteket pedig a kormányzati szervek lelőhetik, ha fenyegetést látnak bennük. Mindez azonban - az internetre feltöltött videók tanúsága szerint - többeket nem riasztott el attól, hogy kvadkopteres felvételeket készítsenek az amerikai fővárosról.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavaly őrizetbe vett egy Connecticutban élő marokkói férfit, akit a vád szerint arra készült, hogy drónok segítségével intézzen bombatámadást egy, az állam területén található szövetségi épület és egy egyetem ellen.

A szövetségi légügyi hivatal (FAA) a drónok röptetését kizárólag 400 láb (mintegy 122 méter) magasságig engedélyezi, de csak a repülőterektől és az olyan helyektől távol, ahol - Washingtonhoz hasonlóan - légtérzár van érvényben. Az FAA gyakorlatilag megtiltotta a pilóta nélküli repülő szerkezetek üzleti célú alkalmazását - a filmforgatástól az építőiparon át a merőgazdaságig -, amíg ki nem dolgozza az erre vonatkozó szabályozást. A folyamat a várakozások szerint évekig is eltarthat. A tilalom alól mindössze 17 üzemeltető kapott felmentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!