Külföld

2011.11.22. 17:04

Drákói szigorral büntetik a titkos információk nyilvánosságra hozatalát

Polgárjogi harcosok, szakszervezeti aktivisták és újságírók tüntettek a Dél-afrikai Köztársaságban a kedden elfogadott új tájékoztatási törvény ellen.

MTI

A fokvárosi parlament a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nagy többségével fogadta el kedden a délutáni órákban a törvényt, amely drákói szigorral bünteti a bizalmas és titkos információk nyilvánosságra hozatalát.
   
Az "állami információk védelméről szóló törvényt" bírálói a sajtószabadság durva megsértésének tekintik. A jövőben a média nem leplezheti le büntetlenül a kormány vagy egyéb állami intézmények által elkövetett korrupciós és más botrányos ügyeket bizalmas értesülések segítségével.
   
A törvény "az alkotmányban rögzített sajtószabadság végének kezdetét" jelentené - hirdeti a Dél-afrikai Köztársaság 15 legfontosabb újságában kedden megjelent tiltakozás.
   
"Szomorú napja ez Dél-Afrikának" - mondta Fokváros polgármestere, Patricia de Lille, aki az ellenzéki Demokratikus Szövetség (DA) tagjaként csatlakozott a több száz tüntetőhöz. Az újságírók szövetségének felhívására a résztvevők feketébe öltözve jelentek meg a tömegdemonstráción. Hasonló megmozdulások voltak Johannesburgban, Durbanben, Pretoriában és más városokban is.
   
Ellenzéki csoportok már bejelentették, hogy az alkotmánybíróságon támadják meg a törvényt. A tiltakozókhoz csatlakozott Desmond Tutu Nobel-békedíjas egykori érsek és az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Nadine Gordimer, valamint a szintén Nobel-békedíjas Nelson Mandela volt elnök hivatala is közleményben fejezte ki nemtetszését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!