Külföld

2015.10.23. 07:45

Dohnányi Ernő-emléktáblát avat fel Prőhle Gergely Floridában

Emléktáblát avat Dohnányi Ernő zeneszerző és zongoraművész tallahasseei házánál pénteken Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Prőhle az MTI-nek elmondta: azért kérte, hogy október 23-án legyen az eredetileg korábbra tervezett megemlékezés, mert Dohnányit igaztalanul illették a kommunisták náci váddal.

"Ilyen értelemben az ő amerikai emigrációja a politikai vádaskodás következménye volt, ezért ha nincs is közvetlen köze az 1956-os forradalomhoz magának Dohnányi Ernőnek, mégis az életműve, életének ez a szakasza szorosan összefügg a második világháború utáni magyar történelemmel" - mondta. 

Az emléktáblát Tallahasseeben a magyar kormány és a Magyar Tudományos Akadémia közösen állíttatja Florida állam képviselőivel.
A helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy a magyar állam Dohnányi Ernő fogadott unokájától, Seán Ernst McGlynntől visszakapta a zeneszerző általa őrzött hagyatékát, amelyet az MTA BTK Zenetudományi Intézetének munkatársai tavaly hazaszállítottak. 

Dohnányi 1944-ben hagyta el Magyarországot, és 1949-ben telepedett le az Egyesült Államokban, ahol a Floridai Állami Egyetem zongora- és zeneszerzés-professzora lett. 1960-ban bekövetkezett haláláig zenei kéziratok, levelek, fényképek, dokumentumok, könyvek, kották és egyéb emlékek ezrei gyűltek össze floridai otthonában. McGlynn, a Dohnányi-ház jelenlegi tulajdonosa úgy döntött, hogy a házban maradt teljes hagyatékot a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozza. 

Prőhle Gergely, aki hétfőn a torontói magyar főkonzulátus 1956-os megemlékezésének szónoka lesz, a héten Washingtonban David N. Sapersteinnel, az amerikai külügyminisztérium vallásszabadságért felelős különmegbízottjával, Maximilian Telekivel, az Amerikai Magyar Koalíció elnökével, Chris Smith republikánus képviselővel, az amerikai Helsinki Bizottság elnökével, Thomas O. Meliával, a Democracy International igazgatójával, Robert Benjaminnal, a Nemzeti Demokrata Intézet térségünkért felelős igazgatójával és Matt Shankkel, az arlingtoni Marymount University dékánjával találkozott. 

Felszólalt a cseh V4-elnökség égisze alatt az európai külső és belső kihívásokról megrendezett konferencián, a nagyköveti rezidencián pedig Szemerkényi Réka misszióvezető társaságában hét neves amerikai politikatudományi kutatóintézet vezetőivel vacsorázott.

A helyettes államtitkár részt vett John Kerry külügyminiszternek a Foreign Policy magazin általi, Az év diplomatája címével való kitüntetésén, valamint azon a rendezvényen, amelyen John Boehner, a képviselőház elnöke Kongresszusi Aranyéremmel tüntetett ki két, a Műkincsvadászok című filmet megihlető veteránt, Harry Ettlingert és Richard Baranchikot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!