Külföld

2011.10.30. 10:24

December végére halasztották Mubarak perét

Kairó - Elhalasztották december 28-ára Hoszni Mubarak bukott egyiptomi elnök büntetőperének folytatását, arra várva, hogy a hatóságok döntsenek a bíró esetleges lecseréléséről - jelentette vasárnap a MENA egyiptomi hírügynökség.

MTI

A megdöntött rezsim áldozatainak ügyvédjei szeptember végén elfogultsági indítványt nyújtottak be az elnöklő Ahmed Rifaat bíró ellen, mert szerintük a pert a vádlott javára irányítja. A védelem felrótta a bírónak, hogy utasítására tiltották ki a televíziót a tárgyalóteremből, és alig adott lehetőséget az ügyvédeknek arra, hogy az állami és biztonsági apparátus tanúként megidézett munkatársainak kérdéseket tegyenek fel.
   
A beadványról az illetékes bírósági testületnek október 30-án kellett volna döntenie, de egy kairói bíróság október végén úgy határozott, hogy az indítványt csak december 26-án vizsgálják meg.
   
Mubarakot az őt február 11-én végül lemondásra kényszerítő tömegmegmozdulások részvevői ellen bevetett, sok tüntető életét kioltó halálos erőszak miatt fogták perbe. Két fiával együtt sikkasztás és korrupció címén is vádat emeltek ellene.
   
Megfigyelők a perrel kapcsolatos egyre nyilvánvalóbb húzást-halasztást október végén annak jeleként értékelték, hogy a Mubarak bukásával hatalomra került katonai tanácsnak nem áll érdekében az egykori katonabajtárs elítélése. Mubarak valamikor a légierő tisztje volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!