Külföld

2014.12.10. 09:35

December 12-én nyolcórás általános sztrájk bénítja meg Olaszországot

Róma - Az állami és magánszektor dolgozói is csatlakoznak az olasz szakszervezeti föderációk által péntekre meghirdetett nyolcórás általános sztrájkhoz. A munkabeszüntetés érinti a légiforgalmat és a vasúti közlekedést is.

Sárközy Júlia/MTI

Az olasz vasúti társaságok dolgozóinak sztrájkja reggel kilenctől délután ötig tart. December 13-án este kilenc órától azonban újabb 24 órás vasutas sztrájk kezdődik. A légiközlekedésben a munkabeszüntetés reggel tíztől este hatig tart. A városi tömegközlekedési járatok csak a reggeli és délutáni csúcsforgalom óráiban lesznek biztosítottak. Sztrájkolnak az autósztráda társaságok dolgozói, így a sztrádakapuknál az áthaladás ingyenes lesz, a kikötői és az olasz hajóforgalmi dolgozók, a pedagógusok az általános iskoláktól az egyetemekig, a kórházi dolgozók és tűzoltók, akik csak az életmentő beavatkozásokat végzik el, a többi közalkalmazott, a köztisztasági hivatalok és a temetkezési vállalatok is csatlakoznak a munkabeszüntetéshez.

Az "Így nem megy" jelszavú nyolcórás általános sztrájkot a CGIL és az UIL szakszervezeti föderációk hirdették meg a Matteo Renzi vezette római kormány gazdaságpolitikája és munkaügyi reformjaival szemben. A szakszervezetek a dolgozókat eddig védő jogszabályok tervezett módosítása ellen tiltakoznak, a közalkalmazottak 2009-ben lejárt kollektív szerződésének megújítását sürgetik, a kormány által májusban bevezetett havi nettó 80 eurós fizetéskiegészítés kiterjesztését kérik nyugdíjasokra és munkanélküliekre is.

Egész Olaszországban 54 szakszervezeti demonstrációt tartanak. A CGIL Torinóban tart tüntetést Susanna Camusso főtitkár vezetésével. Az UIL Róma központjában Carmelo Barbagallo főtitkárral.

A Matteo Renzi vezette balközép kormány és a szakszervezetek között tavasz óta tart a feszültség a kormány munkaügyi reformcsomagja (Jobs Act) miatt. Az ennek alapját képző új munkaügyi törvényt a római parlament december 3-án szavazta meg. A hatályba léptetéshez szükséges kormányrendeleteket januártól vezetik be. A szakszervezetek kezdettől fogva azt panaszolták, hogy a Renzi-kormány a társadalmi felekkel való egyeztetés nélkül "a fejük felett" dönt.

Az utolsó általános sztrájkot az olasz szakszervezetek 2002 áprilisában tartották a II. Berlusconi-kormány alatt. Ezt megelőzően pedig 1982 júniusában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!