Külföld

2008.11.12. 14:13

Csúnya uborka, görbe banán - ismét kapható lenne

<b>Brüsszel</b> - A termények küllemét meghatározó előírások eltörlését tervezi az Európai Bizottság. Ez azt jelenti, hogy újra lehet majd kapni például görbe banánt és csúnya uborkát - hivatalosan is.

nincs nev

Brüsszel várhatóan 2009. júliusától megszünteti azokat a szabályokat, amelyek a furcsa alakú gyümölcsök és zöldségek árusítását megtiltották - értesült az Index. 

Az Európai Bizottság huszonhat termény esetében vizsgálja felül az előírásokat, hiszen számítások szerint a gyümölcsök és a zöldségek egyötödét kellett levenni a boltok polcairól az eddigi követelmények miatt. 

A szabványelőírások még így is tíz terménynél maradnak életben: az alma, a citrus, a kivi, a fejes saláta, az őszibarack, a körte, a földieper, a paprika, a szőlő, valamint a paradicsom esetében. Könnyítés azonban ezeknél is lesz: a minőségi osztályba sorolás feltüntetése mellett forgalomba hozhatóak majd a nem megfelelő méretű vagy formájú zöldségek és gyümölcsök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!