Külföld

2009.04.21. 13:42

Csendesen ünnepelték a királynő születésnapját Londonban

London - Különösebb felhajtás nélkül, szokásos munkanapot tartva ünnepelte kedden 83. születésnapját <i>II. Erzsébet</i> királynő.

nincs nev

Nagy-Britannia és Észak-Írország uralkodója, akit a Nemzetközösség tucatnyi más országa - például Kanada, Ausztrália és Új-Zéland - is hivatalosan államfőjének ismer el, a Buckingham-palota tájékoztatása szerint semmilyen kiemelkedő személyes programot nem iktatott be a jeles napra. 

Az egyetlen protokolláris esemény a királynő tiszteletére leadott tüzérségi díszsortűz volt a palota szomszédságában elterülő londoni Green Parkban, valamint a skóciai Stirling történelmi várában. 

A királynő születésnapját csak a kerek évfordulók alkalmából ünneplik annak tényleges napján; a "hivatalos" születésnap színpompás rendezvénye, a Trooping the Colour egyéb években mindig júniusban, rendszerint a hónap második szombatján esedékes. 

A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak - több száz éves katonai szertartás, és már a XVIII. század óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége is.  

Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget; ez a szokás azóta is megmaradt. 

II. Erzsébet királynő csaknem hat évtizede, 1952 óta ül Nagy-Britannia trónján, de sajátos módon ez férjét, Fülöp edinburghi herceget tette rekorderré épp a minap.

Szombaton volt ugyanis 57 éve és 70 napja annak, hogy Fülöp uralkodói házastárssá vált, márpedig az angol-brit monarchia történetében még senki nem töltött el ennél hosszabb időt a korona viselőjének hitveseként. 

Az előző rekordot III. György felesége, Charlotte királyné tartotta, aki 1761-ben esküdött örök hűséget az egy évvel korábban megkoronázott királynak, és 1818-ban hunyt el. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!