Külföld

2016.02.02. 12:50

Cseh régészek 4500 éves hajót találtak Egyiptomban

Cseh régészek az egyiptomi Abusir piramis közelében egy 18 méter hosszú valószínűleg több mint 4500 éves temetkezési hajót tárták fel.

Thimm Andreas

"A szakemberek most vizsgálják, elemzik a leletet és megpróbálják megállapítani, kié is lehetett a csónak" - mondta Miroslav Bárta, a prágai Cseh Egyiptológiai Intézet igazgatója a közszolgálati cseh televízió hírcsatornájának (CT24). Bárta szerint a lelet egyedi, és az eddigi vizsgálatok azt mutatják, az egyiptomi fáraók harmadik dinasztiájának korából, vagyis az időszámításunk előtti 27. századból való. 

A cseh régészek a csónakot egy, a Dzsószer fáraó piramisának közelében lévő sírban találták. "Ebből arra következtetünk, hogy a csónak a harmadik dinasztia egyik fontos, igen magas rangú személyiségének a tulajdona lehetett. Az adott korban ilyen remek és nagy csónakja csak valóban fontos embereknek lehetett. Valószínűsíthető, hogy az illető tagja volt az uralkodói családnak" - tette hozzá Bárta.
A Dzsószer-piramis a szakkarai nekropolisz legismertebb és egyik leglátványosabb monumentális alkotása, és az eddigi ismeretek szerint Egyiptom első piramisa. A piramis 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

A nagy valószínűséggel sírrablók által korábban megrongált sírt a csehek még 2009-ben fedezték fel, de feltárása megszakításokkal máig tart. A 4500 éves csónakot tavaly találták meg, és az év végére sikerült teljesen feltárni, illetve beazonosítani. A sír tulajdonosának neve továbbra is ismeretlen. 

Lubomír Zaorálek bejelentette, hogy 2019-ben Prágában nagy egyiptológiai kiállítást terveznek. Egyiptom mintegy 100-150 jelentős régészeti leletet, műemléket ígért a kiállításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!