Külföld

2016.02.22. 20:07

Csaknem kilencven napja folytatja éhségsztrákját egy palesztin újságíró

Csaknem kilencven napja folytatja éhségsztrákját egy palesztin újságíró - írta hétfőn a The Times of Israel című angol nyelvű újság honlapja. Az újság szerint az elmúlt harmincöt évben még senki nem folytatott olyan hosszú ideig éhségsztrájkot, mint a palesztin Mohammed al-Kík.

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:

A harminchárom éves palesztin férfi adminisztratív fogva tartása ellen tiltakozik. Az Orvosok az Emberi Jogokért nevű szervezet képviselője elmondta: az elmúlt évtizedekben éhségsztrájkot folytatók közül még senki nem maradt életben olyan sokáig, mint al-Kík, akinek egészségi állapota rohamosan romlik.

Mohammed al-Kíket, a szaúdi al-Madzsd televíziós csatorna Ciszjordániában élő riporterét az izraeli hatóságok tavaly november 21-én adminisztratív őrizetbe helyezték. Ez azt jelenti, hogy vádemelés és bírósági ítélet nélkül is hat hónapig fogva tarthatják, és a fogva tartás idejét tetszőlegesen meghosszabbíthatják. 

A férfi  november végén kezdett éhségsztrájkba fogva tartása és a vele szemben tanúsított rossz bánásmód miatt. Egészségi állapotára hivatkozva február elején az izraeli legfelsőbb bíróság felfüggesztette adminisztratív őrizetét, de a kórházat nem hagyhatja el. 
A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat szerint al-Kík tagja a Hamász radikális iszlamista szervezetnek, amelyet Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tart nyilván. Az újságírót 2008-ban emiatt már tizenhat hónapos börtönbüntetésre ítélték. Al-Kík váltig állítja: csak újságírással foglalkozik.

Az Izraelben alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság vasárnap meghallgatást tartott azon fellebbezések ügyében, amelyeket egy 2015 júliusában elfogadott törvénymódosítás ellen nyújtottak be. Ez a törvénymódosítás állambiztonsági megfontolásokból az éhségsztrájkolók kényszertáplálásának elrendelésére hatalmazná fel a területi bíróságok elnökeit és elnökhelyetteseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!