Külföld

2011.07.20. 12:28

Büntetőeljárás indítását kérik Romániában a Mátyás király szoborcsoport ügyében

Büntetőeljárás indítását kérte a román kulturális és örökségvédelmi minisztérium az ügyészségtől a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport elé helyezett vitatott tábla miatt - közölte szerdán a szaktárca.

MTI

Az MTI bukaresti irodájához szerdán eljuttatott közlemény szerint Kelemen Hunor kulturális miniszter - aki egyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke - aláírta azt a dokumentumot, amelyben büntetőeljárás indítását kéri a helyi polgármesteri hivatal által törvényellenesen kihelyezett tábla miatt. A feljelentést a kolozsvári ügyészséghez küldte a minisztérium.

Korábban a szaktárca többször felszólította a polgármesteri hivatalt a tábla eltávolítására, de hasztalan. 
A szoborcsoportot nemrégiben restaurálták, ennek költségeit Románia és Magyarország fele-fele arányban finanszírozta.

A kolozsvári önkormányzat május 23-án olyan táblát helyezett el a Mátyás-szoborcsoport talapzata elé, amelyen Nicolae Iorga román történész e sorai olvashatók: "A csatákban győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult". Ez kiváltotta az erdélyi magyar politikai és civil szervezetek felháborodását, valamint a magyar diplomácia megdöbbenését.

 

 

Az ügyészségnek küldött feljelentésben a minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a Iorga-idézetet tartalmazó táblát műemlékvédelmi szakhatósági és építkezési engedély nélkül tették ki a szoborcsoport elé, ami ellentmond a 2001/422-es műemlékvédelmi törvény 23. cikkelyébe foglaltaknak. Ez utóbbi szerint engedélyköteles minden olyan beavatkozás, amely egy műemléken történik.

A kulturális tárca a román büntetőtörvénykönyv 217. cikkelyére hivatkozva bűnvádi eljárás indítását kéri a tettesek ellen, az említett cikkely szerint a különleges művészeti, tudományos vagy történelmi értékkel bíró javak ellen elkövetett beavatkozás bűntettnek minősül, és 1-től 10 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható - olvasható a közleményben.

A magyar Külügyminisztérium egy májusi közleményében úgy vélte, hogy a polgármesteri hivatal tudtával végrehajtott táblakihelyezés feszültségeket gerjeszt a magyarság és románság kapcsolatában.

 

Eltakarták a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport elé elhelyezett vitatott táblát


A Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) magára vállalta azt az akciót, amelynek keretében Kolozsváron egy négynyelvű műanyagfelirattal takarták le a helyi polgármesteri hivatal által májusban a Mátyás király szoborcsoport elé elhelyezett vitatott táblát.

Május 23-án jelent meg a Mátyás király szoborcsoport előtti füves részen egy olyan bronztábla, amely tartalmazza egyebek között a Nicolae Iorga román történésznek tulajdonított idézetet: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".

Először 1932-ben került fel a szoborra ez az idézet, amelyet 1940-ben Észak-Erdélynek Magyarországhoz kerülése után
eltávolítottak, majd Gheorghe Funar nacionalista volt kolozsvári polgármester helyeztette el ismét a táblát a szobor talapzatára 1992-ben. A szoborcsoport 2010-ben befejeződött felújítása során eltávolították a táblát. A most ismét elhelyezett tábla nem azonos a Funar-félével, de ugyanezt a Iorga-idézetet tartalmazza.

A román kulturális minisztérium szerint az önkormányzat törvénytelenül helyezte el a táblát, ugyanis ilyen tartalmú felirat elhelyezésére nem volt engedélye a műemlékvédelmi bizottságtól. Ennek ellenére a tábla még most is a szobor előtt van.

Az önálló erdélyi magyar felsőoktatásért küzdő BKB keddi közleményében közölte: bár nem tartozik szervezetük profiljába az ilyen jellegű tevékenység, négynyelvű - román, magyar, német és angol - fedőfeliratot ragasztottak kedden hajnalban a BKB szerint történelemhamisító és a magyarságot sértő önkormányzati táblára.

A BKB szerint a fedőfelirat nem sértő és nem offenzív, és a román-magyar közös múltra tesz utalást. A felirat magyar szövege: "A szobor mellékalakjai balról jobbra: Magyar Balázs és Kinizsi Pál hadvezérek, Báthori István erdélyi vajda, és Szapolyai István, Bécs kormányzója. Stefan cel Mare (István) moldvai fejedelmet a Magyar Balázs által vezetett székely csapatok is támogatták a törökökkel vívott 1475-ös, győztes vászlói csatában".

A Szabadság című kolozsvári napilap információi szerint már kedden reggel eltávolították az önkormányzati bronztábláról a BKB-s feliratot, amelyet a szervezet által a médiához eljuttatott képek szerint Hantz Péter, a BKB ügyvivő alelnöke és Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Ifjak alelnöke helyeztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!