Külföld

2016.02.21. 18:23

Brit EU-népszavazás - London polgármestere a kilépést pártolja

London polgármestere a brit EU-tagság sorsáról június 23-ára kiírt népszavazáson arra a voksol majd, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Boris Johnson ezt személyesen jelentette be vasárnap. A konzervatív párti Johnson a háza előtt tartott rögtönzött sajtóértekezletén közölte: "nagyon nagy szívfájdalommal", de úgy döntött, hogy Nagy-Britannia EU-tagságának feladása mellett fog érvelni a referendum kampányában.
Johnson szerint az Európai Unió "a brit szuverenitás erózióját" okozza, és ebben a pénteki EU-csúcson David Cameron miniszterelnök által elért reformegyezség sem hoz érdemi változást.

Boris Johnson döntése óriási horderejű a kilépés mellett kampányoló politikai csoportok szempontjából, a londoni polgármester ugyanis a kormányzó Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb tagja, és a brit sajtó őt tartja a jelenlegi parlamenti ciklus után leköszönő Cameron egyik legesélyesebb utódjelöltjének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!