Külföld

2016.01.21. 10:41

Bírálja és dicséri is az osztrák sajtó Faymann kancellárt

Werner Faymann osztrák kancellár kommunikációját bírálta, a menedékkérők létszámának korlátozásával kapcsolatos felső korlát bevezetését ugyanakkor általánosságban üdvözölte az osztrák sajtó csütörtökön.

Bécsben előző nap jelentették be, hogy Ausztria idén legfeljebb 37 500 menedékkérőt enged be. Az osztrák kormány és a tartományi vezetők tanácskozásán hozott döntés szerint az országba beengedendő menedékkérők száma 2019-ig összesen mintegy 130 ezer lehet

Humánusan, szolidárisan és törvényhez hűen - egészen 37 500-ig és nem tovább - olvasható a Der Standard című osztrák liberális napilap csütörtöki számának kommentárjában. A szerző szerint van olyan politikus, aki a felső korlát mellett és ellen szóló álláspontot egyszerre képviseli, mégpedig Werner Faymann. A szociáldemokrata kancellár korábban erkölcsi és jogi érveket hozott fel a létszámstop ellen, majd a konzervatív koalíciós néppárttal együtt bevezette azt - írja a szerző, aki szerint Faymannt már másik érvrendszer mozgatja, mégpedig az, hogy Ausztria nem tud minden menekültet befogadni. A szerző szerint az ellenzéki pártok örülhetnek, hogy olyan vezetője van az országnak, aki azt mondja, amit hallani akarnak. Azonban mit szóljanak azon párttagok és szimpatizánsok, akik Faymann korábbi érveit követték - teszi fel a kérdést a cikk írója.

Ausztria, az Európai erőd dominója címmel közölt kommentárt a konzervatív Die Presse című napilap. A főszerkesztő, Rainer Nowak által jegyzett vezércikk megállapítja: Ausztria 180 fokos fordulatot vett a menekültpolitikában, amely a szerző szerint a helyes és az egyetlen járható út. Megjegyzi ugyanakkor, hogy a cél elérésének útja még homályos. Nowak szerint ennek a "sem kellemes, sem nemes" fordulatnak meg kellett történnie - ez maga a politika.

A szerző szerint a genfi egyezményt akkor szegnék meg, ha Európa a schengeni határoktól küldené vissza a menekültkérelemre jogosult embereket, azonban ez nem történt meg. A főszerkesztő kijelenti: embertelen az a politika, amely azt sugallja az embereknek, hogy jöjjenek Európába, azonban munkát, szállást vagy a szélsőjobboldaltól való megfelelő védelmet nem biztosítja nekik.

A megvalósulással kapcsolatban azonban vannak problémák: senki nem tudja megmondani, hogy a határokat hogyan kellene védeni, vagy mi történik akkor, ha a 37 501-ik menekült a határnál ragad? - teszi fel a kérdést a főszerkesztő, aki szerint arra kell összpontosítani, hogy a szükségintézkedéseket miképpen lehet közép- vagy hosszú távon tovább folytatni.

Sok osztrák gondolja úgy, hogy a 37 500 menekült befogadása még mindig túlzás, azonban a kormány jelenlegi "erőfeszítése" megmentette a szociáldemokrata párt és a kormánykoalíció imidzsét a teljes hiteltelenségtől - olvasható a Kronen Zeitung című osztrák lap véleménycikkében. Mi, polgárok, hétről-hétre bizonytalanabbak leszünk, és úgy érezzük, hogy magunkra hagytak minket egy súlyos válságban - írja a szerző, aki szerint most Faymann kancellár legalább egy szalmaszálat nyújtott, amibe kapaszkodni lehet.

"Szerencsére az SPÖ a vészkijáraton hagyta el a +Wir schaffen das+, vagyis "megoldjuk" mottóval fémjelzett színházat" - olvasható a cikkben, amely ezzel Angela Merkel német kancellárnak a menekültválsággal kapcsolatos elhíresült mondatára utalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!