Külföld

2013.01.08. 12:35

Berlusconi nem a miniszterelnöki széket akarja a sajtó szerint

A jobb- és baloldali sajtó is fenntartással fogadta Olaszországban a Silvio Berlusconi volt kormányfő vezette Szabadság Népe (PdL) és az Északi Liga közötti választási paktumot, amely az újságok szerint nem Berlusconi miniszterelnöki jelöléséről szól.

"Hasfájással írtuk alá" - nyilatkozott a PdL-lel kötött választási megállapodásról a keddi újságoknak Roberto Maroni, az Északi Liga elnöke. Az Il Piccolo című trieszti napilap szerint az észak-olasz tartományoknak az "adófaló" Rómától való elszakadását hirdető, úgynevezett zöldingesek pártjának tagsága a "PdL-lel kötött újabb paktumnál rosszabbat el sem tudott volna képzelni".

Alig született meg a Berlusconi és az Északi Liga közötti megállapodás, a két szövetséges között máris heves vita folyik a koalíció miniszterelnök-jelöltjéről. A paktum szerint a február 24-i választás után, győzelem esetén közösen döntenek a kormányfőről, de a Liga nem akarja Berlusconit, Berlusconi pedig a Liga jelöltjét, Giulio Tremonti volt pénzügyminisztert tartja alkalmatlannak. Az mondja meg, ki legyen a miniszterelnök, aki több szavazatot szerez - hangoztatták kedden a két párt politikusai.

Az újságok szerint azonban a paktum, amely Berlusconi és az Északi Liga között 1994 óta már a negyedik, nem a kormányfői székről szól. A PdL és a Liga a legnagyobb területű, és ezért a római szenátusban a legtöbb mandátumot érő Lombardia, Piemonte és Veneto tartományok mandátumait akarja megszerezni.
Ha ez sikerül, akkor hiába a balközép Demokrata Párt (PD) esetleges választási győzelme, a PD és a PdL-Liga a római parlament felsőházában fej-fej mellett lesznek - írta a konzervatív Corriere della Sera.

A paktum szerint - amelyet a Liga politikusa, Roberto Calderoli írt Berlusconi arcorei villájában - a PdL-Liga győzelme esetén az észak-olasz adók 75 százalékát nem fizetik be Rómának, és észak-olasz eurórégiót hoznak létre.
"Nem volt értelmetlen a politikai visszatérésem, velem 18 nap alatt a jobbközép támogatottsága tíz százalékkal nőtt" - mondta kedden Berlusconi saját kereskedelmi csatornáin.

A Radio Padania rádióállomásnak telefonáló ligás szavazók szerint "Berlusconi mindenkit át fog verni, de legalább a Liga visszaszerzi északot".
A balközép La Repubblica arra emlékeztetett, hogy Berlusconi és szövetségese együtt 1994-ben, 2001-ben, 2008-ban is választást nyert, egyedül 2006-ban nem szövetkeztek, de akkor nem is nyertek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!