Külföld

2012.09.14. 06:08

Befalazott lány az ódon kastélyban?

Zágráb - Két hajtincset találtak a restaurátorok a Horvátország északnyugati részén található Nagytábor (Veliki Tabor) ódon kastélyának falai között. A szakemberek egyelőre nem tudják megmondani, hogy kitől származhat a lelet, de a legenda szerint egykoron a kastélyban befalazták egy fiatal lány testét.

MTI

Veronika Desinic egy környékbeli jobbágy lánya volt, aki beleszeretett a vár urának, gróf II. Cillei Hermannak Frigyes nevű fiába. A várúr ellenezte a fiatalok szerelmét, ezért a lányt boszorkánysággal vádolta meg. A bíróság azonban nem találta vétkesnek a hajadont és felmentő ítéletet hozott. Ezután a kegyetlen gróf egy fadézsába fojtatta Veronikát, holttestét pedig befalaztatta a kastélyban.

A hajtincseket laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá.

A Varasd környéki nagytábori kastély az egyik legjobban megőrzött késő középkori reneszánsz várkastély Horvátország észak-nyugati részén. A várat a Ráttkay nemesi család építtette a XVI. század folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!