Külföld

2015.01.21. 06:48

Barack Obama: a nagy országok nem erőszakoskodhatnak a kisebbekkel

Amerika kitart azon elve mellett, hogy a nagy országok nem erőszakoskodhatnak a kisebbekkel szemben - fogalmazott az unió állapotáról kedden elmondott beszédében Barack Obama amerikai elnök.

Mint mondta, ennek jegyében szembehelyezkedik az orosz agresszióval, támogatja az ukrán demokráciát és viszontbiztosítja NATO-szövetségeseit.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly, amikor Amerika a szövetségeseivel együtt elvégezte a szankciók bevezetésének "nehéz munkáját", néhányan úgy vélekedtek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök agressziója a stratégia és az erő mesteri demonstrációja volt.

"Nos, ma Amerika az, amely erősen, és a szövetségeseivel egységben áll, Oroszország pedig elszigetelődött, miközben a gazdasága lerongyolódik" - mondta.

A "középosztály-gazdaság" jegyében segíteni kell a az amerikai családokat

A recesszióból kiemelkedett Amerikának a "középosztály-gazdaság" jegyében segítenie kell a családokat abban, hogy megengedhessék maguknak a gyereknevelést, a főiskolát, az egészségügyi ellátás igénybevételét, az otthonteremtést és a nyugdíjba menetelt - jelentette ki az amerikai elnök.

Barack Obama az unió helyzetéről a kongresszus két háza előtt tartott keddi évértékelő beszédében rámutatott, hogy a fejlett világban az Egyesült államok az egyetlen olyan ország, amelyben nem garantált a fizetett szülési és a betegszabadság. Arra kérte a kongresszust, hogy törvényben szavatolja minden munkavállaló számára a hétnapos betegszabadság lehetőségét. 

Elnöksége során Obama először tartott úgy évértékelőt, hogy mind a szenátusban, mind a képviselőházban a republikánusok vannak többségben. Kezdeményezéseinek jó része ezért várhatóan nem fog megvalósulni.

Az adórendszernek a dolgozó amerikaiakat kell segítenie

Az adórendszernek a gazdaságban boldogulni próbáló, dolgozó amerikaiakat kell segítenie - hangoztatta Barack Obama elnök keddi évértékelő beszédében.

Mint mondta, az amerikai adórendszer tele van olyan kiskapukkal, amelyek támogatást jelentenek a szupergazdagoknak, akiknek nincs erre szükségük, nem segítik viszont a középosztálybeli családokat.

Javasolta, hogy az adórendszerből iktassák ki azokat a lehetőségeket, amelyek jutalmazzák a nyereségüket külföldön tartó cégeket, és helyettük jutalmazzák azokat, amelyek Amerikában fektetnek be. Sürgette a kisvállalkozók adózásának egyszerűsítését.

Amerika szolidáris a terroristák által célba vettekkel

Az Egyesült Államok világszerte kiáll azok mellett, akiket a terroristák célba vettek, akár a pakisztáni iskolákban vagy Párizs utcáin - hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök az unió állapotáról szóló, kedden elmondott üzenetében.

Megígérte, hogy Amerika folytatni fogja a terroristák levadászását és hálózataink felszámolását, fenntartva magának az egyoldalú cselekvés jogát.

Felszólította a kongresszust: határozatban hatalmazza fel arra, hogy erőt alkalmazzon az Iszlám Állam terrorszervezet ellen.

Nincs a klímaváltozásánál nagyobb kihívás

Nincs olyan kihívás, amely a nagyobb fenyegetést jelentene a jövő nemzedékeire a klímaváltozásnál - jelentette ki keddi országértékelő beszédében Barack Obama amerikai elnök.

Emlékeztetett arra, hogy 2014 az eddigi legmelegebb év volt, és a 15 rekordmeleg évből 14 erre a századra esett, és hogy a Pentagon szerint a klímaváltozás nemzetbiztonsági fenyegetést jelent.

Az elnök hangsúlyozta: eltökélt abban, hogy az Egyesült Államok a klímaváltozás elleni küzdelem élére álljon, és nem engedi, hogy a kongresszus "veszélybe sodorja gyermekeink egészségét az óra járásának visszafordításával".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!