Külföld

2008.11.10. 10:51

Az USA titkos hadműveletei

<b>USA</b> - Nyilvánosságra került, hogy az amerikai hadsereg különleges egységei mintegy tucatnyi titkos hadműveletet hajtottak végre az elmúlt négy évben közel-keleti országokban Bush kormányának tudtával és egyetértésével.

nincs nev

A The New York Times közlése szerint a különleges egységek főként az al-Kaida terrorhálózat és más iszlamista csoportok ellen hajtottak végre akciókat Pakisztánban, Szíriában és más országokban. 

Minderre egy bizalmasnak minősített rendelkezés adott engedélyt, amely szerint támadásokat indíthatnak az al-Kaida és más ellenséges célpontok ellen bárhol a világon, "beleértve azokat az országokat is, amelyek nem háborúznak az Egyesült Államokkal" - írja az Index. 

A felsorolt akciók között szerepel egy 2006-os rajtaütés a pakisztáni Badzsaur térségében, valamint egy idei szíriai támadás is. 

A titkos hadműveleteket a CIA-val együttműködésben bonyolították le, és a célpontok fölé irányított Predator robotrepülőgépre szerelt kamerák segítségével "egyenes adásban" követhették nyomon a CIA virginiai székházában - közölte az Index.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!