Külföld

2013.11.07. 14:15

Az orosz felderítés volt a legaktívabb tavaly Csehországban

Az orosz felderítés volt a legaktívabb tavaly Csehországban, áll a cseh katonai titkosszolgálat (VZ) csütörtökön nyilvánosságra hozott éves jelentésében

A Biztonsági Információs Szolgálat (BIS), azaz polgári hírszerzés a szintén csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében azt írta, hogy az orosz és a kínai felderítőkkel foglalkoztak a legtöbbet. A két keleti nagyhatalom elsősorban az energetikai és gazdasági információk, kapcsolatok iránt érdeklődött.

Figyelmet keltett, hogy a katonai titkosszolgálat anyagában ugyanakkor nem szerepel Petr Necas volt cseh miniszterelnök feleségének a megfigyelése, amelyre a nyilvánosságra került információk szerint tavaly és az idén került sor, s az ügy végül is nagymértékben hozzájárult a Necas-kormány júniusi bukásához.

Az orosz felderítés hagyományosan nagyon aktív Csehországban. Katonai területen - derül ki a titkosszolgálati jelentésekből - tavaly mérsékelten visszaesett az orosz kémek tevékenysége. A csehek ugyanakkor úgy vélik, hogy a felderítők száma a prágai orosz nagykövetség diplomatái között továbbra is "nagyon magas".

Hasonló megállapításokat tartalmazott a BIS tavalyi jelentése is. 
A cseh katonai felderítés szerint a kínaiak elsősorban politikai-gazdasági információk, kapcsolatok iránt érdeklődnek. A katonai információk kevésbé érdeklik őket. 
A BIS megállapította, hogy a szovjet utódállamok, valamint a közel-keleti államok prágai diplomáciai képviseletein is dolgoznak diplomatáknak álcázott kémek.

A katonai felderítés és a BIS szerint is több külföldi és hazai gazdasági és vállalkozói csoport tavaly azon igyekezett, hogy a védelmi minisztérium terhére aránytalan pénzügyi nyereséghez jusson. A legfontosabbnak ítélt eseteket a hatóságok vizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!