Külföld

2016.02.25. 13:46

Az Európai Bizottság Magyarország magyarázatát várja a népszavazásról

Az Európai Bizottság azt várja Magyarországtól, hogy tegye világossá szándékát a kötelező menekültkvótáról szóló népszavazási kezdeményezésről - mondta Natasha Bertaud bizottsági szóvivő csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az uniós bizottság a sajtóból értesült a magyar kormány népszavazási szándékáról.

"Nem értjük, hogyan fog illeszkedni abba döntéshozatali folyamatba, amelyben a tagállamok, köztük Magyarország is megállapodott az uniós szerződések keretében" - fogalmazott Natasha Bertaud. Hozzátette, hogy a tagállami belpolitikai viták ezekről a kérdésekről még nem záródtak le, a bizottság várja a magyar kormány magyarázatát a témával kapcsolatban. Kérdésre válaszolva elmondta: amíg nem ismert, hogy mikor tartják a népszavazást és mi lesz annak a kérdése, addig nem tud állást foglalni a referendum jogszerűségéről. 

Orbán Viktor miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány országos népszavazás kiírását kezdeményezte a kötelező betelepítési kvótáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!