Külföld

2011.06.04. 05:19

Az ENSZ BT felszólította Szudánt, hogy vonja ki csapatait Abyeiből

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken nyilatkozatban szólította fel Szudánt, hogy haladéktalanul vonja ki csapatait Abyeiből, és hagyjon fel a térség elleni tüzérségi támadásaival.

MTI

Abyeit május 21-én szállták meg az észak-szudáni erők, megsértve ezzel az észak- és dél-szudáni országrész közötti polgárháborút 2005-ben lezáró békeszerződést. Utóbbi értelmében ugyanis a terület biztonságát közösen kell garantálnia a déli országrész nemzeti hadseregévé előlépett, korábban lázadónak számító Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg (SPLA) katonáival és az ENSZ UNMIS nevű missziójával.
Az északi hadsereg több kilométernyire behatolt a déliek ellenőrizte területre, egészen a Bahr-el-Arab folyóig - amelyet a déliek Kiirnek hívnak -, elűzve onnan a déli katonákat és az ENSZ szerint mintegy 60 ezer civilt. A BT ezzel kapcsolatban kifejezte mély aggodalmát, és arra is felszólította Kartúmot, hogy ne űzze el a helybeli lakosságot.
Dél-Szudán július 9-én válik függetlenné. Abyei a két országrész határvonalán fekszik. Környéke olajban gazdag vidék, ezért az észak-szudáni hatóságok szeretnék, ha terület továbbra is az fennhatóságuk alatt maradna. Egyelőre még nem eldöntött, hogy a város melyik oldalra kerül Szudán kettéválása után.
Ahmed el-Besir szudáni elnök korábban már többször is elutasította az Egyesült Államok és az Európai Unió  kérését, hogy vonja ki csapatait a vitatott hovatartozású városból. A szudáni hadsereg eltávolította tisztségéből Abyei civil vezetőjét, és egyik tisztjét ültette a helyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!