Külföld

2016.03.30. 16:54

Az Egyesült Államok páncélos dandárt telepít Kelet-Európába

Páncélos dandárt telepít Kelet-Európába az Egyesült Államok - jelentette be közleményében az amerikai hadsereg Európában állomozó erőinek főparancsnoksága.

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Közleményében a főparancsnokság nem nevezte meg, hogy melyik országba telepítik a dandárt, de indoklásában leszögezte: a döntés az "orosz agresszió" miatt aggódó kelet-európai szövetségesek megnyugtatását szolgálja.

A dandár telepítése 2017 februárjában kezdődik, az új egység kilenc havonta cserélődik - egy dandárban körülbelül 4500 katona teljesít szolgálatot -, és az egység minden egyes alkalommal modernebb felszereléssel érkezik. "A rotációk megszakítás nélkül zajlanak majd, s ezzel lehetővé válik, hogy folyamatosan jelen legyünk Kelet-Európában egy páncélos dandárral" - szögezte le Laura Seal, a Pentagon egyik szóvivője.

"Ez a haderőfejlesztési terv továbbra is demonstrálja erős és kiegyensúlyozott szemléletünket, hogy megnyugtassuk NATO-szövetségeseinket és partnereinket egy agresszív Oroszország árnyékában Kelet-Európában és másutt" - olvasható az amerikai védelmi minisztérium közleményében.         

A Pentagon névtelenséget kérő tisztségviselői amerikai hírforrásoknak - köztük az ABC televíziónak - elmondták, hogy az amerikai hadsereg további kommunikációs felszerelést (rádiókat, számítógépeket) is küld majd Európába.         

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter az elmúlt hónapokban többször is látogatást tett Kelet-Európában és további katonai támogatást ígért a térségnek.         

A 2017-es amerikai védelmi költségvetés a hadgyakorlatok és a csapatok cseréje költségeinek fedezésére 3,4 milliárd dollárt irányoz elő, ez négyszerese a korábban e célra fordított összegnek.

Katonai források szerint ezzel a dandárral együtt az amerikai szárazföldi haderőnek folyamatosan három harci dandárja állomásozik majd Európában, s egy esetleges konfliktus esetén ez a három dandár a már jó előre Európába telepített felszereléseket használva gyorsan egy teljes hadosztállyá alakulhat át.

Moszkva egyébként rendszeresen óva inti a NATO-t attól, hogy az orosz határok közelében jelentős szövetséges haderőt állomásoztasson állandó jelleggel. Egy ilyen haderő telepítését ugyanis az orosz vezetés az 1997-ben megkötött, a két fél közötti együttműködést szabályozó NATO-Oroszország alapokmány megsértésének tekintené.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!