Külföld

2016.01.17. 07:15

Az amerikai elnök kegyelmet adott hét iráni állampolgárnak

Az amerikai elnök kegyelemben részesített szombaton hét iráni állampolgárt, akik közül egyesek még tárgyalás előtt állnak, mások pedig már megkezdték büntetésük letöltését valamelyik amerikai börtönben.

A Fehér Ház és a szövetségi igazságügyi minisztérium szóvivői egyelőre nem kívánják nyilvánosságra az érintettek nevét, ám a Politico című lap egyik oknyomozó újságírója utánajárt a lehetséges személyek kilétének. Ebben segítségére volt az, hogy a Farsz iráni hírügynökség megnevezte a szerinte kegyelemben részesülteket.

Josh Gerstein újságíró szerint a tárgyalás előtt kegyelemben részesültek Houstonban várnak tárgyalásukra. Azzal vádolják őket, hogy - megszegve az amerikai exporttilalmat - csúcstechnológiai felszereléseket szállítottak Iránba. Bhram Mechanic és Toradzs Faridi Houstonban, Koszrov Afgagi pedig Los Angelesben vár perére.

Szombaton az ügyészek megkezdték a vád ejtését célzó eljárást a szökésben lévő, és az FBI listáján körözött személyként szereplő Matin Szadegi ügyében is. A bírósághoz benyújtott dokumentumok szerint erre "az Egyesült Államok jelentős külpolitikai érdekeinek megfelelően" kerül sor.

A mostani, szombati döntése előtt Obama elnök még soha senkit nem részesített kegyelemben a peres eljárás lefolytatása előtt. Ezzel a lehetőséggel elődje, George W. Bush sem élt. A szövetségi igazságügyi minisztérium kegyelmi ügyekkel foglalkozó egyik jogásza, Margaret Love megjegyezte, hogy ugyanakkor George H. Bush az Irán-kontra-botrány ügyében élt ezzel a lehetőséggel, vagyis még a per lefolytatása előtt kegyelmet gyakorolt, s hasonlóképpen cselekedett később egy ügyben Bill Clinton elnök is.

A vád ejtése és a teljes körű kegyelem között az a különbség, hogy az utóbbi esetben az érintett ellen többé nem lehet vádat emelni az adott ügyben, míg ha "egyszerű" vádejtésről van szó, akkor a vádat később ismét előterjesztheti a vádhatóság.

További három személy, akit Obama most teljes körű kegyelemben részesített, már börtönbüntetését tölti. Aras Gahremant New Yorkban hat és fél év börtönbüntetésre ítélték, mert üvegszálas giroszkópokat (forgásmérőket) és elektronikus csöveket tervezett Iránnak szállítani. Büntetése 2020-ban telt volna le. A marylandi Potomacban élő Nader Modanlo azért tölti nyolcéves börtönbüntetését, mert műholdas berendezésekkel és szolgáltatásokkal látta el a perzsa államot, a szintén Marylandben, Parkville városában élő Ali Szabúnsira pedig azért szabtak ki kétéves börtönbüntetést (idén novemberben szabadult volna), mert csúcstechnológiai termékeket szállított Iránba.

A kaliforniai San Diegóban ugyancsak léptek az ügyészek, hogy ejtsék a vádat Kurus Táherkáni és egy műszaki-mérnöki vállalkozásokkal foglalkozó cég ellen, amelyek szintén high-tech felszereléseket szállítottak Iránba.

Barack Obama amerikai elnök szombaton rendelte el az Iráni Iszlám Köztársaság elleni szankciók egy részének feloldását, miután a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Bécsben megerősítette, hogy a perzsa állam teljesítette az atomprogramjáról szóló nemzetközi megállapodásban foglalt kötelezettségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!