Külföld

2008.12.04. 18:41

Autóforgalom termelné a villamos energiát

<b>Izrael</b> - Áramfejlesztő aszfalton dolgoznak izraeli szakemberek: minél nagyobb rajta az autóforgalom, annál több villamos energia keletkezik az aszfaltra gyakorolt nyomástól.

nincs nev

Az újítás alapja egyszerűnek tűnik: dupla rétegű aszfalt közé kerül egy kvarcot, sókat, foszfátot tartalmazó massza, amelybe akkumulátorokat építenek be. Ezek változtatják át az aszfaltra nehezedő nyomást árammá, amelyet továbbítanak az erőműnek - közölte a HVG. 

A laboratóriumi tesztek már sikerrel befejeződtek. Számítások szerint egy 10 km-es kétsávos úton, amelyen óránként átlag 600 autó közlekedik, 5 megawatt áramot tud termelni, mindez 1500-2000 lakás egy órai világítására elegendő. 

Az első kísérletet 2009 elején végzik el, a kísérleti útszakaszon termelt áram magát az utat fogja kivilágítani. Ha ez beválik, áttérnek egy hosszabb útra, amely ha egy évig sikeresen működik, minden utat átalakítanak. 

A szakemberek szerint a technika működhet a vasúton és a repülőtereken is. 

Az áramfejlesztő aszfalt környezetvédelmi szempontból is előnyös, mivel szennyezés nélkül termeli az energiát és ezzel az emberek életminőségét javítja - írja a HVG.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!