Külföld

2011.01.12. 15:14

Ashton szerint az EU megfelelő intézkedésekre készül Fehéroroszország ellen

"Megfelelő intézkedéseket" vizsgál az Európai Unió Fehéroroszország ellen, válaszul a tavaly decemberi elnökválasztást követő eseményekre - erősítette meg Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő Szjarhej Martinav külügyminiszternek szerdai brüsszeli találkozójukon.

MTI

Az általa használt kifejezés az uniós zsargonban a szankciókat takarja.
A találkozóról kiadott közleménye szerint Ashton azt is megerősítette, hogy a témában az uniós külügyminiszterek január végi találkozóján várható döntés.
Fehéroroszországban a tavaly december 19-i voksolást követően - miután nyilvánvalóvá vált, hogy a választás Aljakszandr Lukasenka elnök nyerte - az ellenzék Minszkben engedély nélküli tüntetést tartott. A tüntetést feloszlatták, az esemény során erőszak tört ki, s a rendfenntartó erők csaknem hatszáz embert őrizetbe vettek, köztük több ellenzéki elnökjelöltet is.
Az EU már decemberben tudtul adta, hogy súlyos fenntartásai vannak a választás lebonyolításával, illetve az azt követő eseményekkel szemben. Az ország helyzetéről az Európai Parlament illetékes testületei szerdán rendkívüli ülést tartottak.
Az unió már a négy évvel ezelőtti elnökválasztás után is hozott gazdasági büntetőintézkedéseket Fehéroroszország ellen, és megtiltotta fehérorosz tisztségviselőknek, köztük Lukasenka elnöknek, hogy belépjenek a területére. A Lukasenkára és még 35 személyre vonatkozó utazási tilalmat azóta több ízben meghosszabbították. Most várhatóan a lista kiszélesítéséről van szó.
Ashton a politikai alapon letartóztatottak azonnali elengedésére, illetve az ellenzék üldöztetésének befejezésére is sürgette tárgyalópartnerét.
A főképviselő a közlemény szerint az ellenzék képviselőivel is találkozott, akiken keresztül a politikai alapon őrizetbe vetteket az EU szolidaritásáról biztosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!