Külföld

2010.03.15. 08:03

Áramszünet miatt sötétségbe borult Chile

DH - Egy transzformátor meghibásodása miatt több órára áram nélkül maradt a chilei főváros, Santiago és több nagyváros, valamint Valparaíso kikötőváros és a földrengés-sújtotta Concepción is sötétségbe borult.

MTI

A helyi média és szemtanúk jelentése szerint az áramszünet helyi idő szerint este kilenc óra előtt tíz perccel -  közép-európai idő szerint hajnali egy óra előtt tíz perccel - következett be, s csaknem az ország egész területére kiterjedt, az északi Taital városától a tőle 3500 kilométerre délre fekvő Chiloé szigetéig. Több millió chileit érintett az áramkimaradás.
Egy órával az áramszünet bekövetkezte után már pislákolni kezdtek a fények több településen, s hétfő hajnalra nagyrészt már helyreállt az áramszolgáltatás. 
Rodrigo Hinzpeter belügyminiszter bejelentése szerint helyi idő szerint röviddel éjfél után Chile területének 80 százalékán már ismét volt áram, s a nagyobb városokat, így Santiagót és Valparaísot fokozatosan kapcsolják vissza az elektromos hálózatba. 
A miniszter szerint változatlanul áram nélkül van Biobió tartomány, amely komoly károkat szenvedett a február 27-i pusztító földrengésben. Chilei illetékesek szerint órákba telhet, míg maradéktalanul mindenütt helyreáll az áramszolgáltatás az országban.
Chilét február 27-én rázta meg pusztító erejű földmozgás, s azóta több nagyobb utórengést is regisztráltak, legutóbb csütörtökön. 
Ugyanakkor a chilei központi áramelosztó-rendszer (Sistema Interconectado Central - SIC) gondjait nem hozták összefüggésbe természeti csapással az első nyilatkozatok, s később - mint Rodrigo Hinzpenter belügyminiszter bejelentette - a szakemberek kiderítették az áramszünet igazi okát: egy 500 kilowattos transzformátor meghibásodása okozta az áramellátás összeomlását. 
A meghibásodott transzformátor a Temuco városában - Santiagótól csaknem 700 kilométerre délre - található, Cahrrúa alállomáson, s a SIC tájékoztatása szerint ez a létesítmény látja el árammal a főváros körzetét. A transzformátor hibája következtében automatikusan leállt az alállomás másik transzformátora, s ennek hatása tovább gyűrűzött, majd az egész hálózat összeomlásához vezetett. 
Az áramkimaradással gyakorlatilag megbénultak a vonalas és mobil telefonok is, Santiagóban leállt a metró, amelynek állomásai teljesen elnéptelenedtek. Egy időre leállt a kitermelés a chilei állami rézbányászati vállalat, a Codelco tárnáiban.
Hinzpenter belügyminiszter azzal a felhívással fordult a lakossághoz, hogy lehetőleg maradjanak otthon, ne menjenek ki az utcára, hacsak nincs különösebb indokuk, s minden elektromos készüléket kapcsoljanak le a hálózatról, mivel annak újraindítása általában túlfeszültséggel jár együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!