Külföld

2016.02.17. 19:14

Ankarai merénylet - Jóval több sebesültről számolt be a török egészségügyi minisztérium (frissítve)

Az ankarai merénylet fő kiváltó oka az lehetett, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a török kormány között két évvel ezelőtt kezdődött béketárgyalások zsákutcába jutottak, és nem csak leálltak, de meg is szakadtak - mondta a Kossuth rádió 180 perc című műsorában Hóvári János turkológus csütörtök reggel.

 

Jóval több sebesültről számolt be a török egészségügyi minisztérium

A korábbi információkkal szemben nem 61, hanem 81 sebesült áldozata van az Ankara kormányzati negyedében történt szerdai öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a török egészségügyi minisztérium.

A közlemény szerint a 81 sebesültbe mindenkit beleszámoltak, akire a robbantás fizikai értelemben hatással volt. A sérültek közül 59-et már hazaengedtek a kórházból, további 22 embert még ápolnak, közülük 7-nek súlyos az állapota.

A Dogan török hírügynökség arról számolt be, hogy az első mentőautó az incidenst követően négy percen belül már a helyszínen volt, később pedig összesen harminckét kocsi segédkezett a halottak elszállításában és a sérültek ellátásában.

A KKM óvatosságra inti a kiutazókat

A szerdai ankarai merényletet követően a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata csütörtöki figyelmeztetésében azt kéri a kiutazó magyar állampolgároktól, hogy legyenek az általánosnál körültekintőbbek.

Emlékeztettek: szerdán helyi idő szerint az esti órákban nagy erejű robbanás történt Ankara központi részében, mintegy 300 méteres távolságra a nemzetgyűlés, a légierő és a vezérkar épületeitől. A robbantásnak az eddig közzétett adatok szerint 28 halálos áldozata és 61 sérültje van.

A robbantásnak külföldi állampolgárságú áldozata vagy sérültje nem volt.

A konzuli szolgálat ezúttal is javasolja a Törökországban tartózkodó vagy odautazni kívánó magyar állampolgároknak, hogy a konzuli szolgálat honlapján regisztrálják utazásukat.

A robbanással kapcsolatosan szükség szerint a nagykövetség a 00 90 533 699 3694-es ügyeleti telefonszámon továbbra is elérhető.

Javasolják továbbá, hogy a kiutazók kerüljék a nagy tömegeket vonzó rendezvényeket, és az általánosnál körültekintőbben járjanak el mind az utazás, mind pedig az ott tartózkodásuk ideje alatt.

Isztambulban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget

A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Törökország legnépesebb városában, Isztambulban a szerdai ankarai terrortámadás miatt - jelentette be csütörtökön Isztambul tartomány kormányzója, Vasip Sahin.

Közben az Anadolu török hírügynökség arról számolt be, hogy a török külügyminisztériumba bekérették az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagországa - az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és Oroszország -, valamint Hollandia és Németország nagykövetét, továbbá az Európai Unió törökországi képviseletének vezetőjét, hogy tájékoztassák őket az ankarai merénylettel kapcsolatban.

Ankarai merénylet - A KKM nem tud magyar áldozatról

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egyelőre nem tud arról, hogy lenne magyar áldozata vagy sérültje az ankarai robbantásos merényletnek.

Kiemelték: a robbanás az ankarai magyar nagykövetségtől egy kilométerre történt, a helyszínen második robbantástól tartanak.

A magyar nagykövetség ügyeleti száma 00905336993694.

Szerda délután feltehetően gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a török fővárosban, a legutóbbi információk szerint a merényletnek 18 halálos áldozata és 45 sebesültje van.

A török vezérkar megerősítette, hogy terrortámadás történt, a merénylők katonákat szállító buszokat vettek célba, amelyek éppen megálltak a piros lámpánál. Török biztonsági források szerint a jelek arra utalnak, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetet áll a támadás mögött.

A detonáció a parlamenttől, kormányzati épületektől és a török hadsereg vezérkarának főhadiszállásától nem messze történt a török főváros Cankaya nevű kormányzati negyedében.

Sajtóértesülés szerint a kurdokat segítő szír lehetett az elkövető

Feltehetőleg a szír származású Salih Necar hajtotta végre a szerdai ankarai öngyilkos merényletet, aki kapcsolatban állt a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) - írta a Sabah című legfőbb kormánypárti török napilap csütörtökön.

Az elkövető szír származását, valamint PKK-s kötődését más lapok, köztük ellenzéki sajtóorgánumok is valószínűsítik.
A Sabah továbbá tudni véli, hogy a támadó az akcióhoz Volkswagen Scirocco típusú autót használt, amelyet TNT-vel töltötte meg.
A Hürriyet című legjelentősebb ellenzéki napilap arról számolt be, hogy az áldozatok között többnyire katonák és a török haderő civil alkalmazottai voltak.

Egy másik ellenzéki napilap, a Milliyet azt közölte, hogy Necar a merénylethez valószínűleg 150 kilogramm robbanószert használt, amely 50 centiméter átmérőjű gödröt hasított ki az aszfaltból.

A kurd béketárgyalások megszakadása lehetett a kiváltó ok

Az ankarai merénylet fő kiváltó oka az lehetett, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a török kormány között két évvel ezelőtt kezdődött béketárgyalások zsákutcába jutottak, és nem csak leálltak, de meg is szakadtak - mondta a Kossuth rádió 180 perc című műsorában Hóvári János turkológus csütörtök reggel.

A volt ankarai nagykövet hozzátette: a PKK különböző frakciókra esett, és egyes frakciók harcolni akarnak a török kormány ellen. 

Kérdésre válaszolva arról is beszélt: bár török elemzők is felvetették, hogy a több halálos áldozatot követelő merénylet mögött akár az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet is állhat, minden mérvadó ankarai forrás szerint a terrorcselekmény végrehajtásának technikai részletei és a helyszínválasztás inkább a PKK-ra utal. Mint mondta, a török politikusok, kormányzati szereplők, de még a török média is a kurd lázadószervezet számlájára írja a merényletet. 

Úgy vélte, miután a merénylet Ankara közigazgatási központjában történt, közel a miniszterelnökséghez és a vezérkar épületéhez, a végrehajtói üzenni is akartak, mégpedig azt, hogy képesek terrorcselekményre a török főváros közepén. Ennek következményeként véleménye szerint az eddigieknél komolyabb biztonsági ellenőrzésekre van szükség a városban, és várható, hogy a PKK ellen is hathatósabb intézkedéseket hoz a török állam.

Áder János részvétét fejezte ki a török elnöknek

Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a 28 halálos áldozattal járó szerdai, ankarai merénylet miatt.

A török elnöknek küldött - a Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott - levélben az áll: Áder János mély fájdalommal értesült arról, hogy "a baráti Törökországra ismét lesújtott a terror". Levelében az államfő azt kérte, török kollégája tolmácsolja őszinte együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak, a kegyetlen merénylet sebesültjeinek. 

"A felháborító gaztett tovább fokozza elkötelezettségünket, hogy mindent megtegyünk az értékeinket megtagadó, embertelen erőszak ellen" - tette hozzá.

Szerda délután gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a török fővárosban, a legutóbbi információk szerint a merényletnek 28 halálos áldozata és 61 sebesültje van. A merénylők katonákat szállító buszokat vettek célba, amelyek éppen megálltak a piros lámpánál; a detonáció a parlamenttől, kormányzati épületektől és a török hadsereg vezérkarának főhadiszállásától nem messze történt a török főváros Cankaya nevű kormányzati negyedében. Az áldozatok többnyire katonák és a török haderő civil alkalmazottai voltak.

Sajtóértesülések szerint egy szír származású férfi hajtotta végre a merényletet, aki kapcsolatban állt a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).

A halottak nagy része katona vagy a hadsereg alkalmazottja volt

Az ankarai öngyilkos merénylet 28 halálos áldozatából 27 a török hadsereg tagja vagy alkalmazottja, egy pedig civil volt - nyilatkozott Ahmet Davutoglu török miniszterelnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Bejelentette: folytatják tüzérségi hadműveleteiket a támadást végrehajtó szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) állásai ellen.

A török miniszterelnök felháborodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a terrorizmusellenes koalícióban a Törökország oldalán harcoló szövetséges országok az YPG-t támogatják. Azok az államok, amelyek közvetve vagy közvetlenül segítik az ellenséges kurd szervezetet, elveszíthetik Törökország barátságát - tette hozzá.

Kiemelte: a parlament annak ellenére folytatja munkáját, hogy a merénylet annak épületéhez nagyon közel történt.

Davutoglu megerősítette, hogy a merényletet a vizsgálatok szerint a szíriai származású Salih Necar hajtotta végre, aki kapcsolatban állt a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), és a Népvédelmi Egységek tagja volt. Arra is kitért, hogy Necar az északkelet-szíriai Amuda kisvárosban született 1992-ben.

Ankara nem nézi jó szemmel a kurdok katonai sikereit Irakban és Szíriában, mert attól tart, hogy határai mentén egy egységes kurd nemzet jöhet létre, amelyet nemzetbiztonsági kockázatnak tart, különösen annak fényében, hogy délkeleti tartományaiban rengeteg kurd nemzetiségű lakos él.

Ahmet Davutoglu kedden azzal fenyegette meg az YPG-t, hogy ha megközelíti a török határtól nem messze fekvő szíriai Azaz városát, a legsúlyosabb török válaszlépéssel kell számolnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!