Külföld

2009.07.10. 11:11

Ámulnak a szerbek: elnyelt a föld egy folyót

Belgrád - Nyugat-Szerbiában szó szerint a föld nyelt el egy folyót - jelentette a tényt fényképekkel is igazoló tudósításokban a belgrádi sajtó.

nincs nev

A Javor hegységben, Nova Varos körzetében lévő Bukovik falu lakói csütörtökön fedezték fel, hogy a település határában lévő Vrsevina medre üres, nincs benne víz. Elindultak az utóbbi hetek nagy esői nyomán többször kiöntő folyócska mentén fölfelé, s a forrásától alig 500 méterre találták meg, ahogy egy kanyarban éppen bebukik a föld alá.

Az esők miatt felgyülemlett és felgyorsult víz alámosta a partot, jókora rést csinált magának, s most valamilyen hegyvidéki barlangrendszerben folyik tovább. Hogy hová, egyelőre senki sem tudja; hegyből kitörő folyóról, újabb források keletkezéséről egyelőre nincs hír.

A helyiek csak ámulnak. Igaz, karsztos vidéken laknak, ahol sok a víznyelő, de olyan még nem történt, hogy egy egész, az év jelentős részében több méter széles folyó eltűnjön a föld alatt. A Vrsevina majdnem elapadt egyszer, de az egy különösen aszályos nyár végén történt, az idei június viszont évtizedek óta nem látott hatalmas esőket, zivatarokat hozott Szerbiának.

A folyó elbújásának komoly gazdasági következményei is lehetnek. A növénytermesztésre szinte alkalmatlan, viszont állattenyésztéséről - például pompás sonkáiról - híres vidéken három falu több száz szarvasmarhája került veszélybe.
    Amíg tart az esős idő, és nem ürülnek ki a ciszternák, addig nincs baj, de utána csak a Vrsevina maradna, ha lenne, az egyetlen itató, mivel a kútfúrás reménytelen vállalkozás azon a vidéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!