Külföld

2009.04.05. 18:42

Ámokfutók az Egyesült Államokban: ésszerű fegyvertörvényt sürget a The New York Times

Washington - Ésszerű fegyvertörvény elfogadását sürgeti a The New York Times annak nyomán, hogy az utóbbi hetekben fegyveres ámokfutók sok halálos áldozatot követelő lövöldözést hajtottak végre különböző amerikai városokban.

nincs nev

Minek kell még történnie ahhoz, hogy ésszerű fegyvertörvénye legyen Amerikának? - tette fel a kérdést szerkesztőségi cikkében vasárnap az Egyesült Államok vezető liberális napilapja. Az elmúlt néhány hétben három öldöklés történt, 31 ember meghalt, sokak életét pedig jóvátehetetlenül tönkretette a fegyveres erőszak. 

Pénteken a New York állambeli Binghamtonban egy 42 éves ázsiai származású férfi 13 embert lőtt le egy bevándorlókat segítő civil szervezet központjában. Néhány hete egy fegyveres Alabamában 10 embert gyilkolt meg, köztük saját családtagjait, és további hatot megsebesített, mielőtt végzett önmagával. Ugyancsak néhány hete egy férfi lelőtt egy ápolónőt és hét idős embert, hármat pedig megsebesített egy észak-karolinai idősek otthonában. 

Talán soha senki nem tudja már meg, milyen indítékaik voltak az elkövetőknek, milyen démonok szállták meg őket. De mint oly gyakran az Egyesült Államokban, a fegyverek ezekben az esetekben is súlyosbították a kárt, amelyet az ilyen emberek okozhatnak. A fegyverlobbi szokásos érve szerint nem a fegyverek, hanem emberek gyilkolnak, ami igaz lehet, de az is biztos, hogy egy ésszerű, szigorúbb fegyvertörvény emberéleteket menthetne meg. A mások megölésére készülő, vagy indulatain uralkodni nem képes, bomlott elméjű személyek sokkal kisebb kárt okoznának, ha nem jutnának hozzá lőfegyverekhez. 

A lap kitért arra, hogy Joe Biden alelnök a binghamtoni mészárlás után kijelentette: meg kell találni a módját, hogyan állítsák meg a szörnyű erőszakot. Az újság szerint ezek megfelelő, de ugyanolyan szokásos szavak, mint amelyek minden hasonló tragédia után elhangoznak. Szavak helyett azonban cselekvésre van szükség, szigorú törvényi szabályozásra, a nagy tűzerejű fegyverek forgalmazási tilalmának felújítására - foglalt állást a The New York Times. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!