Külföld

2014.11.26. 15:41

Amerikai irányítással történt az al-Kaidával szembeni túszszabadító akció Jemenben

Kéttucatnyi amerikai kommandós és néhány amerikai kiképzésben részesült jemeni terrorelhárító vett részt abban az akcióban, amelynek eredményeképpen sikerült nyolc túszt kiszabadítaniuk kedden - írta szerdai számában a The New York Times.

A jemeni hivatalos tájékoztatáson alapuló korábbi jelentések az arab ország erőinek tulajdonították a sikert a műveletben. A lap ezzel szemben, amerikai és jemeni tisztségviselőkre hivatkozva azt írta, hogy a keddi rajtaütést amerikai helikopterek segítségével hajtották végre a szaúdi határ közelében, a dél-jemeni Hadramaut tartományban.

Az amerikai különleges műveleti egységek katonái és jemeni társaik a helikopterekből kiszállva, sötétben, gyalogosan közelítették meg a hegyi barlangot, ahol a túszokat fogva tartották. A tűzharcban az al-Kaida hét harcosa életét vesztette.

A kiszabadított túszok közül hat jemeni, egy szaúdi és egy etióp állampolgár. A napilap informátorai szerint a korábbi értesülésekkel szemben nem volt közöttük amerikai. A kimentett személyeket helikopterrel szállították el.

A ritka és kockázatos mentőakciót Abdu Rabbi Manszúr Hadi jemeni elnök kérésére meglehetősen rövid idő, két hét alatt szervezték meg. A művelet célja részben a két éve hatalomra jutott, de egyre súlytalanabbá váló államfő tekintélyének megerősítését szolgálta. Az amerikai szerepvállalás jelentőségének kisebbítése végett a Pentagon a jemeni kormányhoz irányította azokat az újságírókat, akik többet akartak megtudni az akcióról, ott pedig nem tértek ki az amerikai részvételre.

Jemenben az "arab tavasz" lendületében lemondatták a hatalmat 33 évig gyakorló Ali Abdullah Száleh elnököt, de az új vezetés nem tudta megszilárdítani uralmát. Száleh azóta is befolyásos személyiség, s a parlamentben is az ő pártjának van többsége.

Az ország középső részén harcok dúlnak a síita húszi lázadók és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges szunnita törzsek között. Az északi országrészből származó felkelők szeptemberben elfoglalták Szanaát, a fővárost, és tovább nyomultak dél felé, a hagyományosan szunniták lakta vidéken, ami kiváltotta az ottani törzsek ellenállását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!