Külföld

2012.02.09. 13:42

Agresszív fácán tartja rettegésben egy brit falu lakóit

Egy agresszív fácánkakas tartja rettegésben a közép-angliai Staffordshire megye egyik falujának lakóit: a díszes tollú madár válogatás nélkül megtámad mindenkit, aki csak a közelébe merészkedik.

MTI

A woottoni lakosok körében csak George-ként emlegetett fácánnak már a helyi postást is sikerült térdre kényszerítenie: a férfi azóta csak bottal felszerelkezve mer a madár közelébe menni. "Nem csíp meg, csak megbök a csőrével" - mondta az egyik lakos, Simon Manby, akinek már többször is meggyűlt a baja a harcias fácánnal.

 

 

Manby néhány héttel ezelőtt figyelt fel a madárra, miután észrevette, hogy a postás újabban bottal érkezik hozzájuk. "Nincs itt állandóan, de mindennap feltűnik. Valahol itt a közelben lehet a +szállása+, mert az ideje nagy részét azzal tölti, hogy a kertünk végében járőrözik" - idézte a férfit a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).

A fácánvadászatoknál gyakran segédkező Mike Gadsbyt egyáltalán nem lepte meg George területvédő magatartása. Február és március környékén esedékes ugyanis a madár párzási időszaka. "A hímek ilyenkor nagyon védik a területüket, agresszívak és gyakran böködnek a csőrükkel" - mondta.

Mint hozzátette: "A madárnak valószínűleg van a közelben egy háreme. Ha ez így van, és még van is hol laknia, akkor nagy az esély rá, hogy Woottonban marad, de valószínűleg le fog nyugodni, ha már kiélte az agresszióját a tyúkokon".

A párzási időszak végéig azonban a falu lakói jobb híján egy igencsak szokatlan módszerhez folyamodnak a fácán lenyugtatására: rumba áztatott mazsolát adnak neki. "Ez kiüti őt, és akkor egyszerűen meg lehet fogni és elvinni egy másik helyre" - mondta Gadsby.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!