Külföld

2012.04.26. 09:52

Aggódik az EU Timosenkoért

Mély aggodalmát fejezte Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök helyzete miatt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton csütörtökön Brüsszelben.

MTI

Az uniós illetékes - szóvivőjének tolmácsolása szerint - arra figyelmeztette az ukrán hatóságokat, hogy kötelesek haladéktalanul és pártatlanul kivizsgálni minden panaszt, amely kínzásra vagy a kegyetlen, embertelen bánásmód egyéb formáira utal.

Külön aggodalmát fejezte ki Ashton Timosenko azon döntése miatt, hogy éhségsztrájkot kezd, és megpróbálja így felhívni a nemzetközi közösség figyelmét az ukrajnai helyzetre.

A főképviselő arra kérte az ukrán hatóságokat: ebben a helyzetben is biztosítsák Timosenkónak azt a jogot, hogy a megfelelő intézményben a megfelelő orvosi ellátáshoz jusson. A volt miniszterelnöknek joga van ahhoz is, hogy ügyvédei korlátozás nélkül érintkezhessenek vele - tette hozzá Ashton, arra is sürgetve a hatóságokat, hogy a család tagjainak látogatásához is járuljanak hozzá.

Ashton arra is kérte az ukrán illetékeseket, hogy a politikai jóakaratot mutató gesztusként tegyék lehetővé a kijevi uniós nagykövet látogatását a volt miniszterelnök börtönében, független orvosszakértők kíséretében. A nagykövetet első kísérletre megakadályozták, hogy Harkivban találkozzon a korábbi "narancsos forradalom" egyik vezetőjeként számon tartott Timosenkóval - emlékeztetett a főképviselő szóvivőjének közleménye.

Timosenkót múlt pénteken vitték kórházba hátfájás miatt, de vasárnap már vissza is szállították a börtönbe, miután elutasította a kezelést. Ügyvédje e hét elején közölte, hogy kísérői bántalmazták a politikust. Állítólag kisebb sérülések, zúzódások voltak a karján, és a gyomrán is. Az ukrán ügyészi hivatal ugyanakkor cáfolta a vádakat, és politikai provokációval vádolta Timosenkót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!