Külföld

2014.05.23. 17:25

Áder János Brüsszelben szavaz majd

Dunaújváros - Az országgyűlési választásokhoz hasonlóan vasárnap is negyvenhét szavazókörben várják Dunaújváros választópolgárait.

Körmendi Erzsébet

Hollandiában és Nagy-Britanniában május 22-én a dr. Bakos Károly elnökletével működő dunaújvárosi választási bizottság tagjai holnap is folyamatosan ellenőrzik a szavazás menetét. Ezúttal az Európai Parlamentbe választjuk meg Magyarország képviselőit. Hollandiában és Nagy-Britanniában május 22-én kezdődtek meg az voksolások. Ezekben a napokban 400 millió európai dönt arról, hogy kik legyenek Európa döntéshozói. Az magyarországi EP-szavazás időpontját a köztársasági elnök május 25-re tűzte ki, a szavazókörök holnap reggel hatkor nyitnak, és a szavazatszámláló bizottságok tagjai egészen este hétig várják a választópolgárokat az urnákhoz.

A szavazás napján lakóhelyétől távol tartózkodó választópolgár belföldön az általa megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön Magyarország külképviseletein adhatja le szavazatát.

A választás egyfordulós listás szavazás, amelyre ötévente kerül sor, és csak pártok indulhatnak rajta. Az egész ország egyetlen választókerület. Listát az a párt állíthatott, amelyik 20 ezer érvényes ajánlószelvényt összegyűjtött. Az Európai Unió jogi aktusában meghatározott számú a jelen szabályok szerint 21 mandátumot osztanak ki a legalább öt százalékot elért pártlisták között a leadott szavazatok arányában. Az Európai Parlamentbe került képviselők képviselőcsoportokba (frakciókba) tömörülnek, vagy függetlenek maradnak. Képviselőcsoport alapításának feltétele legalább huszonöt tag legalább hét különböző országból.

A választáson részt vehet minden EU-tagállam Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkező állampolgára, amennyiben jelezte az erre vonatkozó szándékát. Ő ekkor a magyar pártokra szavaz. Magyar állampolgárok hasonló módon vehetnek részt más országok EP-választásán, vagyis akkor a másik EU-ország pártjaira szavaznak.

A vasárnapi Európai Parlamenti választásokra az előzetes regisztráció szerint 889 magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárt várnak az urnákhoz Magyarország brüsszeli nagykövetségén tájékoztatta a sajtó képviselőit szerdán délelőtt Kovács Tamás Iván, hazánk belgiumi nagykövete. Itt fogja leadni szavazatát a hivatalos államfői látogatásra érkezett Áder János köztársasági elnök és felesége Herczegh Anita is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!