Külföld

2016.03.25. 10:34

Abaaouddal toborzott dzsihadistákat a Franciaországban meghiúsított terrortámadás gyanúsítottja

A párizsi merényletsorozat egyik kitervelőjeként számon tartott, majd egy rajtaütés során agyonlőtt Abdelhamid Abaaouddal együtt ítélték el távollétében dzsihadisták toborzásáért tavaly Brüsszelben azt a férfit, akit terrortámadás előkészítésének gyanúja miatt csütörtökön vettek őrizetbe Párizs közelében - közölték francia rendőrségi források.

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

A francia állampolgárságú Reda K. előállításával Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint egy azonnali merényletet sikerült meghiúsítani. A 34 éves férfiról, akit csütörtök reggel vettek őrizetbe Párizs egyik északi elővárosában, Argenteuilben, azt gyanítják a hatóságok, hogy egy terrorista hálózat nevében akart lecsapni Franciaországban. Lakásában a rendőrök fegyvereket és robbanóeszközöket találtak. 

A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyelőre "semmilyen kézzelfogható bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy ez a terv összefüggésbe hozható lenne a (tavaly novemberi) párizsi vagy a (keddi) brüsszeli merényletekkel".

A gyanúsítottat távollétében tíz év szabadságvesztésre ítélték tavaly júliusban Brüsszelben, amiért egy Szíriába dzsihadistákat toborzó hálózat tagja volt. Ugyanebben a perben húsz év börtönbüntetést kapott a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud, aki központi szerepet játszott a tavaly november 13-ai 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletekben. Az úgynevezett terasz kommandó tagját egy rajtaütésben megölték a rendőrök. A perben egyébként 28 embert ítéltek el 2015. július 29-én. A toborzó hálózat vezetője a 41 éves Khalid Zerkani belga állampolgár volt, aki több mint harminc helyi fiatal szervezett be az Iszlám Állam dzsihadista szervezet soraiba. 

"A letartóztatás egy több hete megkezdett alapos nyomozás gyümölcse - amelyhez jelentős fizikai és technikai eszközöket mozgósítottunk -, továbbá az európai szervek közötti állandó és szoros együttműködésé" - mondta a belügyminiszter késő éjjeli sajtótájékoztatóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!