Külföld

2009.07.07. 08:36

A világgazdasági visszaesés 2,5 százalékos lehet az idén

Budapest - A Coface szerint a világgazdaság visszaesésének üteme 2009-ben átlagosan 2,5 százalékot tesz ki, a szerény mértékű növekedés pedig 2010-ben indulhat meg átlagosan 1,7 százalékos ütemmel - közölte a hitelminősítéssel és hitelbiztosítással foglalkozó csoport magyarországi cége, a Coface Hungary kedden.

nincs nev

A Coface számításai szerint a fejlett ipari országok 3,9 százalékos visszaesést szenvednek el az idén, míg a feltörekvő országok összességében 0,7 százalékos növekedést könyvelhetnek el. Jövőre a fejlett országok 0,5 százalékos növekedésre számíthatnak, míg a feltörekvők lényegesen jobb, 4,1 százalékos gyarapodással kalkulálhatnak.
    
Ezek alapján a világgazdaság teljesítményének csökkenése 6,6 százalékpont körül alakulhat 2007 és 2009 között a Coface szerint, ami a korábban jósoltnál nagyobb. A cég úgy véli, hogy a legnagyobb mértékű visszaesést a FÁK és a feltörekvő európai országok gazdaságai szenvedik el. Elemzésük szerint a recessziós folyamat végének jelei már láthatóak, azonban egy lassú és gyenge növekedési ütemű, „L”-alakú folyamat a legvalószínűbb. 
    
A Coface januárban 22, áprilisban 47 országot minősített le. A legújabb, júliusi leminősítés, illetve negatív megfigyelési listára helyezés 13 olyan országot érint, amelyek kis- vagy közepes méretű gazdasága nagyban függ a világgazdaságtól. Magyarország kockázati besorolásán nem változtatott a Coface, az továbbra is A4-es. 
    
A nyugat-európai országok közül Ausztria, Finnország és Hollandia besorolását A1-ről A2-re rontotta a Coface, míg Portugáliát változatlan, A3-as besorolás mellett negatív megfigyelési listára helyezte. 
    
Szlovákia A3-as besorolás mellett negatív megfigyelési listára került, és a három balti állam, Észtország, Litvánia és Lettország is megfigyelés alatt áll, besorolása megtartása mellett. 
     
Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója szerint Magyarországon sem reménykedhet gyors talpraállásban amíg a fő exportpiacokon - elsősorban Németországban - stagnálás vagy visszaesés tapasztalható. Az országigazgató szerint további gondot jelent, hogy Magyarország belső kereslete nem olyan meghatározó a teljes GDP szempontjából, és a költségvetés helyzete miatt - nem tud annál többet áldozni, mint amennyi EU-forrásokból befolyik - ezt sem képes érdemben stimulálni. Emellett a magas kamatszint sem bátorítja a magánberuházásokat. 
    
Az országigazgató úgy látja, hogy a GDP, valamint a munkanélküliség szempontjából várhatóan a következő negyedév lesz a legrosszabb, és legelőször 2010 első negyedévének adataira lesz érdemes figyelni. 
    
Emellett a magyar fizetésképtelenségi adatok azt mutatják, hogy az idén rekord várható a felszámolási eljárások számát tekintve, már az első negyedévben 20 százalék feletti növekedés volt tapasztalható. Hosszabb távon pozitív változást hozhat a júliusban hatályba lépő új csődtörvény, amelytől mindenki azt várja, hogy növekedjen a csődök száma a végelszámolásokéhoz képest. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!