Külföld

2012.12.19. 19:23

A választások egy héttel történő halasztását javasolta az olasz államfő

Az eredetileg tervezettnél egy héttel későbbi dátumot, február 24-ét javasolta a parlamenti választásokra alkalmas időpontként Giorgio Napolitano olasz államfő szerdán.

MTI

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Az államfő azt követően módosította a választások tervezett időpontját, hogy a belügyminiszter jelezte a parlament előtt levő költségvetési törvény megszavazásának elhúzódását. A belügyminiszter hangoztatta, hogy ha a törvényhozás a héten el is fogadja a költségvetést, akkor is több idő kell a választás előkészítéséhez.

A jobbközépet vezető Silvio Berlusconi előző nap a választások elhalasztását szorgalmazta arra hivatkozva, hogy a "túlzott kapkodás" helyett pártjának, a Szabadság Népének (PdL) több időre van szüksége. 

Az olasz sajtó biztos benne, hogy a PdL végül megszavazza a költségvetést, és Napolitano a hét végén feloszlatja a római parlamentet. 
Ezzel egy időben Andrea Riccardi, a Monti-kormány integrációs minisztere egy könyvbemutatón arról beszélt, hogy Monti ugyancsak a hét végén "politikai programmal felérő kiáltványt" mutat be, amellyel a centrumerőket kívánja szövetségre hívni. 

Sajtóértesülések szerint a Monti vezette pártlista már elkészült. A Silvio Berlusconi vezette jobbközép Szabadság Népével (PdL) szemben a Pierferdinando Casini vezette Kereszténydemokrata Unió, a képviselőház jelenlegi elnöke, Gianfranco Fini nevével fémjelzett Jövő és Szabadság Olaszországért, a Luca Cordero di Montezemolo vezette Jövő Olaszországa egyesül a PdL-ből távozó politikusokkal, köztük a Berlusconi-kormány volt külügyminiszterével, Franco Frattinivel, valamint a Monti-kormány minisztereivel. A Monti nevével fémjelzett centrumot a balközép Demokrata Párt (PD) is kész támogatni.     

A felmérések szerint a Monti vezette pártszövetség 15-20 százalékra pályázhat a választásokon, a PD több mint 30 százalékra, a Berlusconi vezette PdL 15 százalékon áll, míg 20 százalékos a támogatottsága a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalomnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!