Külföld

2012.05.11. 11:04

A londoni elemzők örülnek Varga IMF-főtárgyalói kinevezésének

Kedvező fejlemény londoni elemzői vélemény szerint Varga Mihály kinevezése a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások vezetőjévé.

MTI

Varga Mihály IMF-főtárgyalói kinevezését Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója befektetők számára összeállított pénteki gyorselemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy Varga Mihály "gazdaságilag és politikailag nehézsúlyúnak számít, akire Orbán odafigyel", és pénzügyi körökben is jó a vélemény róla.

Ash szerint Varga Mihály kinevezése azt jelzi, hogy a magyar kormány most már az IMF-tárgyalások tényleges megkezdésére készül.

Az RBS vezető elemzőjének véleménye szerint lehetséges, hogy a Görögországgal és az európerifériával kapcsolatban támadt piaci idegesség késztette Orbán Viktort "pozitívabb lépésekre IMF-fronton".

Timothy Ash közölte: azzal számol, hogy a hivatalos IMF/EU-tárgyalások a következő egy hónapban megkezdődnek, de a nyár vége előtt nem fejeződnek be, és esetleg több tárgyalási forduló, IMF-küldöttségi látogatás is lesz a megállapodás előtt.

Az elemző ezzel együtt azt valószínűsítette, hogy a tárgyalások megkezdésével kapcsolatos várakozás hatására rövid távon kitart a pozitív piaci lendület.

Az RBS vezető londoni felzárkózó térségi szakértője azt sem zárta ki pénteki elemzésében, hogy a kormány még az IMF/EU-tárgyalások alatt megjelenik a tőkepiacon egy eurókötvény-ajánlattal, bővítendő saját tárgyalási mozgásterét.

Ez utóbbi lehetőséggel kapcsolatban azonban megoszlanak a londoni elemzői vélemények; más házak inkább azt valószínűsítik, hogy Magyarország a megállapodás után hajt végre kötvénykibocsátást, és akkor is csak korlátozott értékben.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői minap ismertetett legutóbbi prognózisukban azt jósolták, hogy az IMF/EU-megállapodás létrejötte után Magyarország le is fog hívni a számára jóváhagyott hitelkeretből, és a következő két évben csak 3 milliárd euró értékű kötvényajánlattal jelenik meg a magántőkepiacon, vagyis nem fogja a teljes lejáró szuverén devizatörlesztési kötelezettséget a piacról refinanszírozni. A JP Morgan londoni szakértői ezt az előrejelzésüket azzal a véleményükkel indokolták, hogy az ennél nagyobb értékű devizakötvény-kibocsátást a piac esetleg az IMF-feltételrendszer teljesítésével kapcsolatos magyar kormányzati hajlandóság gyengüléseként is értelmezhetné.

A JP Morgan citybeli elemzői prognózisukban "eseménydús" tárgyalássorozatot jósoltak, de a harmadik negyedévre megállapodást valószínűsítettek egy 15 milliárd eurós készenléti csomagról.

A majdani IMF/EU-hitelkeret 15 milliárd eurós értéke jórészt konszenzusos előrejelzés Londonban.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni részlegének felzárkózó piaci közgazdászai befektetőknek összeállított legújabb forgatókönyvükben arra a következtetésre jutottak, hogy az általuk számolt bruttó finanszírozási igények alapján egy 15 milliárd eurós, két évre szóló IMF/EU-program "több mint elégséges lenne" a magyar gazdaság külső finanszírozásával kapcsolatos piaci aggályok elsimítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!