Külföld

2012.05.13. 09:15

A keresztapa megjátszotta volna az öngyilkosságot?

Róma - Szimulálásként értékelte az olasz börtönigazgatóság Bernardo Provenzanónak, az életfogytiglani büntetését töltő szicíliai maffiavezérnek az öngyilkossági kísérletét - számolt be róla szombaton az olasz tömegtájékoztatás.

MTI

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti

Ezek szerint látványos színjátékot adott elő cellájában Provenzano. A gyógyszerei tárolására használt műanyag zacskót éppen akkor húzta a fejére, amikor börtönőr volt a közelében, aki megakadályozta az öngyilkosságot - hangsúlyozta az olasz börtönőrök munkáját is felügyelő igazgatóság (Dap) közleménye.    

A május 9-én végrehajtott öngyilkossági kísérletet követő hatósági vizsgálat eredményeként a Dap kizárta, hogy Provenzano meg akarta volna magát ölni. A hatóságok szerint az idén 79 éves Provenzano egyszerűen azt akarta elérni, hogy kiengedjék a börtönből.     A negyvenhárom év körözés után 2006-ban letartóztatott keresztapa többszörös életfogytiglani büntetését tölti a parmai börtönben a maffia tagjait sújtó szigorított feltételek között.

Daganatos betegsége miatt megműtötték, és Parkinson-kórban is szenved, de a hatósági vizsgálatok szerint állapota nem indokolja a börtönből való szabadulást.    

"Nehéz megállapítani, szimulált-e vagy sem. Az biztos, hogy a Cosa Nostra vezérei nem szoktak öngyilkosok lenni" - hangoztatta Francesco Messineo szicíliai főügyész. Provenzano védőügyvédje másként rekonstruálta a történteket: nem öngyilkossági, hanem gyilkossági kísérletről beszélt, arra várva választ, miként juthatott be zacskó a rendkívüli biztonsággal őrzött cellába.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!