Külföld

2015.02.13. 17:13

A katonai börtönparancsnok engedélyezte Chelsea Manning hormonkezlését

A Fort Leavenworth-i katonai börtön parancsnoka engedélyezte, hogy megkaphassa az általa kért hormonkezelést Chelsea (korábban: Bradley) Manning, akit 35 évi szabadságvesztésre ítéltek, mivel titkos iratokat szivárogtatott ki a WikiLeaks portál számára - közölte pénteken katonai forrásokra hivatkozva a USA Today.

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

A lap szerint Manning őrizetes közlegény lett az első, akinek az amerikai hadsereg engedélyezte a hormonkezelést. A döntést február 5-én hozta meg Erica Nelson ezredes, a kizárólag férfiakat fogva tartó texasi büntetés-végrehajtási intézmény parancsnoka.

A 27 éves Manning azért kérte a hormonkezelést, mert nőként kíván tovább élni és ennek érdekében szeptemberben pert indított az amerikai kormány ellen, az állítva, hogy megtagadták tőle a nemi diszfóriája miatt "orvosilag szükséges kezelést". (Az érintettek elégedetlenséget, nyugtalanságot, depressziót és szorongást éreznek amiatt, hogy úgy érzik: ők voltaképpen férfi  testben élő nők, vagy fordítva.) 

A kereset hangsúlyozta, hogy Manning esetében a kezelés megtagadása esetén fennáll az öngyilkosság  kockázata.

"Az ajánlás gondos megfontolása után, miszerint (a hormonkezelés) orvosilag indokolt és szükséges, és mérlegelve az összes kapcsolódó biztonsági kockázatot, jóváhagyom, hogy  (a hormonkezelést) vegyék fel Manning őrizetes kezelési programjába" - írta Nelson ezredes.

Chelsea Manning ugyanakkor nem növesztheti meg a haját, ezért az ügyét az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU) nevében képviselő ügyvéd, Chase Strangio úgy vélte, hogy védence csak "részeleges győzelmet" aratott.

Pete Sepp, az Adófizetők Nemzeti Uniójának elnöke úgy nyilatkozott, hogy Manning ismertsége lehetővé teszi a számára, hogy magánadományokat gyűjtsön kezelése költségeinek fedezésére.

A Pentagon tavaly tavasszal vette fontolóra, hogy egy polgári  büntetés-végrehajtási intézménybe helyeztesse át Manninget, ami példátlan döntés lett volna. Az elítélt mintegy 700 ezer iratot, diplomáciai sürgönyt és videofelvételt juttatott el a WikiLeaks portálhoz, ami a maga nemében az Egyesült Államok történelmének legnagyobb ilyen jellegű bűncselekménye volt. 

Deborah Lee James, a légierőért felelős miniszter januárban a USA Todaynek kijelentette, hogy hamarosan felülvizsgálják a transzneműek katonai szolgálatára vonatkozó tilalmat. James szerint ezt a korlátozást el kellene törölni.

Chuck Hagel leköszönő védelmi miniszter tavaly májusban az ABC televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy nyitott a transzneműek katonai szolgálatának engedélyezésére, ha a fegyveres erőknél megoldják az érintettek orvosi felügyeletét. Ez Hagel szerint sokkal bonyolultabb ügy, mint amilyen 2011-ben a homoszexuálisokkal szembeni tilalom feloldása volt. 

A USA Today egyébként idézte Joycelyn Elders volt amerikai tiszti főorvosnak egy a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzszexuálisok (LGBT) jogait védő csoport felkérésére elkészített jelentését,    amely diszkriminációnak minősítette a transznemű katonák hormonkezelésének megtagadását. Elders szerint az amerikai haderőben mintegy 15 ezer transznemű szolgál.

Jogi, orvos- és mentálhigiéniai szakértők mellett egyébként az amerikai veteránügyi minisztérium is elismeri, hogy a trasznemű nők és férfiak jogosultak lehetnek orvosi ellátásra. A tárca nem állja a nemmódosító műtétek költségét, de a jogosult veteránok esetében fizeti a hormonterápiát és az orvosi tanácsadást.

A minisztérium szerint adatai szerint 2001 és 2011 között 3177 veterán estében állapítottak meg nemi identitási rendellenességet és a diagnosztizált esetek száma évről évre nő. A tárca szerint minden 11 ezredik féri és minden 30 ezredik nő született ilyen rendellenességgel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!