11°
15°
10°

A hét végéig 20 ezren is lehetnek a görög-macedón határon

A hét végéig akár húszezren is összegyűlhetnek a görög-macedón határon, Idomeninél, a macedón hatóságok ugyanis csak nagyon lassan engedik be a migránsokat országukba - jelentette a helyszínről az M1 aktuális csatorna tudósítója.

Az idomeni táborban jelenleg mintegy 12 ezren vannak, a görög hatóságok pedig az átengedések és az újonnan érkezők számát figyelembe véve megkezdték a tábor bővítését. A határon felállított kerítés mellett azonban “végeláthatatlan sátortábor” alakult ki, így a bővítés is csak részleges megoldásnak tekinthető. 

A macedón rendőrség szerdán mintegy 300 bevándorlót engedett át a határon, egy részüket viszont visszafordították, mert – állítólag – túl hosszú időt töltöttek Törökországban, és annyi idő alatt ott is kérhettek volna menedéket. Több százan viszont át sem mehetnek, mert a papírjaikat a görög hatóságok rosszul állították ki. A helyszínen szerzett információk szerint sok migráns adatait olyan dokumentumra vezették fel, amelyen egy görög hivatalnok fénymásolt aláírása szerepel, ezt pedig a macedón hatóságok hamisítványnak tekintik. 

A macedón-görög határ macedón oldalán fekvő Gyevgyelijából reggel elindult egy vonat a szerbiai Presevó felé azzal a 600 emberrel, aki a napokban mégis átjutott Macedóniába.

Ismét akadályozzák a vasúti közlekedést a görög-macedón határon a migránsok

Migránsok egy csoportja ismét a sínekre ült csütörtökön a görög-macedón határ melletti Idomeninél, így akadályozva a teherforgalmat: azért tiltakoznak, mert a macedón hatóságok csak nagyon lassan engedik át őket a határon.

Az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója az MTI-nek elmondta, csütörtök délelőtt megnyitották a határzáron lévő szárnyas kaput, hogy egy tehervonat Macedóniából átmenjen Görögországba. A síneket kettős görög rendőrsorfal védte, ám amikor a vonat elindult, egy férfi és egy nő – a rendőröket megkerülve – ráült a sínekre, ezért a vonatnak meg kellett állnia. Amikor a görög hatóságok megpróbálták őket eltávolítani a sínekről, heves tiltakozásba kezdtek, majd egyre többen csatlakoztak hozzájuk. Jelenleg több tucatnyian ülnek a síneken, és ugyanennyien a rendőrsorfal előtt tiltakoznak. A határkaput nem lehet visszazárni. 

A tudósító szerint a hét végéig akár húszezren is összegyűlhetnek a görög-macedón határon, az idomeni táborban ugyanis jelenleg mintegy 12 ezren vannak. 

A görög hatóságok az átengedések és az újonnan érkezők számát figyelembe véve megkezdték a tábor bővítését. A határon felállított kerítés mellett azonban “végeláthatatlan sátortábor” alakult ki, így a bővítés is csak részleges megoldásnak tekinthető. “Lépéshátrányban” vannak a görög hatóságok – fogalmazott a helyszíni tudósító, mert már napok óta nem tudják ellátni a többezres tömeget, és ahogy egyre többen érkeznek, a nehézségek is egyre inkább nőnek. 

A macedón rendőrség szerdán mintegy 300 bevándorlót engedett át a határon, egy részüket azonban visszafordították, mert – állítólag – túl hosszú időt töltöttek Törökországban, és annyi idő alatt ott is kérhettek volna menedéket. Több százan viszont át sem mehetnek, mert a papírjaikat a görög hatóságok rosszul állították ki. A macedón-görög határ macedón oldalán fekvő Gyevgyelijából hajnalban elindult egy vonat a szerbiai Presevó felé azzal a 600 emberrel, aki a napokban mégis átjutott Macedóniába.


Legolvasottabb

1
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
2
Holttestet találtak a dunaújvárosi Kikötő-öbölben
3
A dunaújvárosi uszodában forgatott az Oscar-díjas Jennifer Lawrence
4
Feltörtek egy dunaújvárosi lángosost
5
Tovább a megkezdett úton! Interjú Hwang Seong Hakkal, a Hankook ügyvezető igazgatójával
kedves gesztus
Vége a reptéren elkóborolt plüssmacik korának (videó)
kosáreső / 21 perce
Fölényes győzelmet aratott idegenben a Körmend
A magyar együttes 17 ponttal diadalmaskodott.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *id. TAMANKÓ FERENC* 86 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 22-én, pénteken 11 órakor lesz a daruszentmiklósi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *PRIBÉK LÁSZLÓNÉ* életének 64. évében elhunyt. Temetése 2017. szeptember 25-én 13 órakor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *VUKOV IRÉN* 88 éves korában megtért őseihez. Temetése 2017. szeptember 22-én 10 órakor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Évadnyitó közgyűlés / 1 órája
Ezek az ügyek kerültek napirendre a közgyűlésen!
Szabó Szabolcs
Kohász kézi / 1 órája
Győzelmet aratott a kohász, pedig sok helyzetet kihagyott!
Jankó Árpád
Diákolimpia / 1 órája
A 140-en birkózó közül több dunaújvárosi országos döntőbe jutott!
Gallai Péter
DPASE / 2 órája
Fejben végig ott kell lenniük! Ezen a meccsen múlik biztos győzelem
Gróf András
Lányára hagyta a céget / 3 órája
Elhunyt a L'Oréal örököse
Dunaferr SE / 3 órája
A fiatalokra épít a röpi csapat! A legtöbb játékos életkora húsz év alatt van
Gróf András