Külföld

2012.03.21. 09:25

A görögök igent mondtak az újabb hitelmegállapodásra

A görög törvényhozás jóváhagyta az újabb hitelmegállapodást az EU-val és az IMF-fel.

MTI/AP/Dow Jones/ITAR-TASZSZ

A görög törvényhozás szerdára virradóra jóváhagyta az újabb hitelmegállapodást az EU-val és az IMF-fel, amely további csaknem 130 milliárd eurós támogatási csomagot biztosít a válság sújtotta országnak.

A 300 tagú parlamentben 213 képviselő szavazott igennel, 79 az egyezség ellen voksoltak, nyolcan pedig nem vettek részt a szavazáson.

A törvényhozásban kényelmes többséggel rendelkező görög kormány még március 14-én hagyta jóvá az új hitelmegállapodást, amelyből a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 28 milliárd dollárral részesedik. A IMF múlt hét közepén bólintott rá a segélyhitelre, s bejelentette, hogy az összegből, amelyből 2014-ig fogják támogatni a görög gazdaság finanszírozhatóságát, 1,65 milliárd eurót haladéktalanul átutalnak Athén számára.

Az IMF igazgatótanácsának jóváhagyása több hónapos, Görögországgal kapcsolatos bizonytalanságnak vetett véget. Athén egy sor fájdalmas gazdasági korrekció, valamint adósságcsere révén biztosította az IMF-EU csomaghozzáférését. Az adósságcsere következtében a magán kötvénytulajdonosok 74 százalékos veszteséget szenvedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!