Külföld

2012.08.02. 05:18

A coloradói ámokfutó pszichiátere közveszélyesnek tartotta páciensét

Aggasztotta páciensének viselkedése azt a pszichiátert, aki James Holmest kezelte - közölte internetes kiadásában jól értesül forrásokra hivatkozva a CNN. Holmest azzal vádolják, hogy a Colorado állambeli Aurorában egy mozielőadáson agyonlőtt 12 embert, további 58-at pedig megsebesített.

MTI

Lynne Fenton pszichiáter még június elején, vagyis mintegy hat héttel a filmszínházbeli mészárlás előtt közölte kollégáival, hogy Holmes közveszélyes lehet. A 24 éves volt ideggyógyász doktorandusz ellen hétfőn számos gyilkosság és emberölési kísérlet, összesen 142 bűncselekmény miatt emeltek vádat.

Fenton a Coloradói Egyetem több tanszékének képviselőiből álló, úgynevezett viselkedés- és fenyegetés-értékelési csoporttal (BETA) osztotta meg aggályait. A szakértők azonban sohasem vitatták meg az ügyet, mert Holmes abban az időben jelentette be, hogy távozik az oktatási intézményből és ezzel kikerült annak illetékessége alól. Az egyetem nem fordult a rendőrséghez.
    
Egyelőre nem világos, hogy Fenton akkor is Holmes kezelőorvosa maradt-e, amikor az már abbahagyta az egyetemen folytatott tanulmányait, avagy egy másik szakértőhöz irányította át. A vádlott néhány nappal a mészárlás előtt egy csomagot - sajtójelentések szerint egy, a gyilkos terveire figyelmeztető jegyzetfüzetet - küldött a pszichiáternőnek, amelynek tartalmáról egyelőre nem hangzott el hivatalos tájékoztatás. A rendőrség Holmes indítékairól sem számolt be a nyilvánosságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!